BELEXsentiment za januar 2024. godine iznosi 92 poena

Bez autora
Jan 17 2024

BELEXsentiment za januar 2024. godine iznosi 92,00 poena, što ovaj pokazatelj stavlja u zonu stagnacije, objavila je Beogradska berza.

BELEXsentiment ima baznu vrednost 100, a može imati vrednost u intervalu od nula do 200, pri čemu vrednosti BELEXsentimenta manje od 100 ukazuju na negativna očekivanja tržišnih učesnika.

U prethodnom mesecu, Belex15 je zabeležio pad od 0,23 odsto dok je Belex Line dobio 2,34 odsto svoje vrednosti.

Oba indeksa su završila godinu sa rastom vrednosti, i to Belex 15 za 6,19 odsto, a Belex Line 10,01 odsto.

Kako je navedeno, ukupan ostvareni promet u decembru iznosio je 6,7 miliona evra od čega 67 odsto prometa se odnosi na državne obveznice.

Najveći promet je ostvaren akcijama izdavaoca Metalac a.d. sa prometom od EUR 0,8 m, usled transakcije kojom je 3,1 odsto akcija ove kompanije promenilo vlasnika.

Na godišnjem nivou ukupan promet na beogradskoj berzi je iznosio 178m EUR, što je najniži godišnji promet još od 2015. godine.

U 2023. najviše se trgovalo akcijama Nis a.d, koje su zabeležile rast cene 20,3 odsto, što je i najveći rast cene među akcijama sa prime listinga. Najveći pad cene sa ovog listinga imale su akcije Jedinstva iz Sevojna od 12,38 odsto.

Tržišta akcija sa obe strane Atlantika su zabeležila rast vrednosti u decembru, S&P pet odsto, a DAX 3,2 odsto, a godinu su završili uz dvocifrene dobitke, nešto ispod 25 odsto i 20 odsto respektivno.

Krajem godine koja je za nama, dobili smo naznake da su centralne banke u dobroj meri uspele da uspore inflaciju, sa manjim posledicama po zaposlenost i prozvodnu aktivnost nego se to početkom godine očekivalo.

Naravno, visoke kamate su dovele do usporavanja globalnog privrednog rasta na nivoe ispod dugoročnih proseka.

S tim u vezi, retorika vodećih monetarnih vlasti na posleđnim sednicama signalizira završetak politike zaoštravanja i izvestan početak relaksiranja monetarne politike, tj smanjenje referentnih kamata tokom 2024.

Tržišta su reagovala na ovaj signal sa velikim olakšanjem, i skokom vrednosti svih oblika aktive u poslednja dva meseca godine.

Koliko u 2022 godini nije bilo "sigurnog neba" za investitore, jer su tržišta akcija i obveznica zabeležile pad vrednosti, tako je 2023 donela dobitke na oba segmenta globalnog tržišta.

Trenutno tržišni učesnici očekuju oko 100bps smanjenja stopa do kraja 2024, dok će početak i stepen smanjenja kamata zavisiti od signala iz realnog sektora.

Geopoilitička previranja i ratni sukobi biće dominantan činilac na tržišta i naredne godine.

Rat u Ukrajini je 2022 doneo šok na tržištu energenata i hrane, koje se tokom 2023. smirilo, ali dok se ne okončaju ratna dejstva uvek lebdi neizvesnost od dodatnog narušavanja odnosa i tržišnih previranja.

Žarište na Bliskom istoku, sem privremenog skoka cene nafte, nije bitnije uticalo na tržišta za sada.

Međutim i tu dok traje otvoren sukob postoji opasnost od eskalacije na širi region, koja bi mogla doneti pometnju na globalnom tržištu nafte i time ozbiljan pritisak na inflaciju i globalni lanac trgovačkih ruta.

Predsednički izbori u SAD koji se održavaju u novembru mogu dovesti i do nekih nepredvidivih geopolitičkih zaokreta, razrešenja postojećih ili iniciranje novih ekonomskih I trgovisnkih sankcija i slično.

Izvršni odbor Narodne Banke Srbije je i u decembru zadržao referentnu stopu na 6,50 odsto baznih poena vodeći se činjenicom da inflatorni pritisci na domaćem i svetskom tržištu popuštaju, i da se polovinom 2024 očekuje povratak inflacije oko gornje granice ciljanog koridora 1,5 odsto-4,5 odsto.

Kako ja navedeno, fokus investitora na lokalnom tržištu biće i dalje na makroekonomskim faktorima, zaoštrenim gepolitičkim odnosima, rastućim tenzijama u našoj južnoj pokrajini i posledično neizvesnim političkim odnosima naše države sa blokom zapadnih zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik