Besplatne akcije Aerodroma "Nikola Tesla" do kraja godine

Bez autora
Sep 08 2010

Besplatne akcije "Aerodroma Nikola Tesla" mogle bi da se nađu u rukama građana već do kraja godine. To javno preduzeće već je promenilo oblik organizovanja u skladu sa izmenama zakona i postalo zatvoreno akcionarsko društvo.Osnovan je akcionarski fond, deonice su prenete u portfelj fonda koji je krenuo sa radom i građani mogu da očekuju te akcije u narednom periodu. Očekuje se i podela besplatnih akcija od prodaje "Telekoma", u zavisnosti od odluke Vlade Srbije za dinamiku kojom će se one deliti.

Besplatne akcije Aerodroma "Nikola Tesla" do kraja godineBesplatne akcije "Aerodroma Nikola Tesla" mogle bi da se nađu u rukama građana već do kraja godine, najavio je danas direktor Centra za podršku privatizaciji Agencije za privatizaciju Boris Majstorović.

Na okruglom stolu na temu "Besplatne akcije kao motor razvoja tržišta hartija od vrednosti" u Privrednoj komori Beograda, on je naglasio da je to javno preduzeće već promenilo oblik organizovanja u skladu sa izmenama zakona i postalo zatvoreno akcionarsko društvo.

"Osnovan je akcionarski fond, deonice su prenete u portfelj fonda koji je krenuo sa radom i građani mogu da očekuju te akcije u narednom periodu", kazao je Majstorović.

On je dodao da se očekuje i podela besplatnih akcija od prodaje "Telekoma", u zavisnosti od odluke Vlade Srbije za dinamiku kojom će se one deliti.

Majstorović je istakao da je podela hartija od vrednosti "Elektroprivrede Srbije" (EPS), "kao najvećeg sistema" ostavljena za sledeću godinu, pošto se još kontroliše radni staž prijavljenih zaposlenih i bivših zaposlenih radnika.

On je naveo da je EPS imao mnogo pravnih prethodnika i da je neophodno detaljnije proći kroz evidencije i prekontrolisati svih 72.000 radnika prijavljenih za akcije.

"U narednom periodu biće još raspodela akcija, ali onako kako Vlada Srbije bude donosila odluke, ali mislim da je to sada već tehnika, jer je najveći deo posla već odrađen", kazao je Majstorović.

Pravo na besplatne akcije četiri državna preduzeća (Naftne industrije Srbije, Telekoma, EPS-a i Aerodroma "Nikola Tesla") ima 4,8 miliona građana, a prema nekim ranijim procenama, najveća dobit od prodaje akcija može se očekivati naredne godine od deonica EPS-a i to od 155 do 180 evra po hartiji.

Od besplatnih akcija "Telekoma", građani koji budu želeli da ih prodaju mogli bi da zarade od 50 do 60 evra, a od prodaje deonica Aerodroma "Nikola Tesla", čije se akcije najranije očekuju, mogla bi se ostvariti zarada od oko šest evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik