Besplatne akcije trenutno na berzi vrede oko 3.000 dinara

Bez autora
May 11 2011

Ukoliko još na berzi niste prodali akcije Naftne industrije Srbije i Aerodroma „Nikola Tesla”, a rešili ste da to uradite narednih dana, za jednu akciju ćete moći da dobijete nešto više od 500 dinara. Akcije NIS-a juče su vredele 515, a Aerodroma 512. Od leta ćete moći da na berzi trgujete i akcijama Telekoma, a deonicama ostalih preduzeća verovatno od naredne godine. Svih 4,8 miliona građana koji su dobili besplatne akcije NIS-a na šalterima pošta moći će samo da prodaju akcije, dok se za kupovinu moraju obratiti brokerskim kućama. Potrebno je pokazati ličnu kartu na šalteru pošte, potpisati ugovor i izdati nalog za prodaju. Na šalteru pošte službenik prvo proverava podatke preko matičnog broja. Zatim će pitati građanina o broju akcija koje želi da proda i koja je minimalna cena ispod koje neće ići.

Besplatne akcije trenutno na berzi vrede oko 3.000 dinaraUkoliko još na berzi niste prodali akcije Naftne industrije Srbije i Aerodroma „Nikola Tesla”, a rešili ste da to uradite narednih dana, za jednu akciju ćete moći da dobijete nešto više od 500 dinara.

Akcije NIS-a juče su vredele 515, a Aerodroma 512. Od leta ćete moći da na berzi trgujete i akcijama Telekoma, a deonicama ostalih preduzeća verovatno od naredne godine.

Svih 4,8 miliona građana koji su dobili besplatne akcije NIS-a na šalterima pošta moći će samo da prodaju akcije, dok se za kupovinu moraju obratiti brokerskim kućama.

Potrebno je pokazati ličnu kartu na šalteru pošte, potpisati ugovor i izdati nalog za prodaju. Na šalteru pošte službenik prvo proverava podatke preko matičnog broja. Zatim će pitati građanina o broju akcija koje želi da proda i koja je minimalna cena ispod koje neće ići. Nakon toga sledi pitanje o broju računa u banci na koji će biti uplaćen novac od prodaje. Na kraju će uslediti potpisivanje naloga za prodaju.

Ugovor se štampa u dva primerka. Time se završava procedura prijave na šalteru. Ako postoje zainteresovani na Beogradskoj berzi da kupe akcije po toj ceni, nalog za prodaju se realizuje, a novac se uplaćuje na tekući račun tri dana pošto je prodaja obavljena. Ako nema zainteresovanih, nalog čeka na izvršenje. Nalog za prodaju akcija biće aktivan 90 dana, posle čega je potrebno izdati novi.

Početna cena NIS-ovih akcija je u avgustu prošle godine iznosila 505 dinara, dok se sa trgovinom akcija Aerodroma krenulo po ceni od 600 dinara. Građani imaju pet akcija NIS-a i jednu Telekoma ukupne vrednosti oko 3.000 dinara. Prema najavama, najduže do dva meseca bi trebalo da se završe aktivnosti na podeli besplatnih akcija građanima i zaposlenima u Telekomu.

Predstoji još da se urade neki tehnički detalji u vezi sa tim poslom, a zatim bi na leto ili posle leta, akcije Telekoma mogle da se pojave u trgovini na berzi. Očekuje se da njihova početna cena bude oko 60 evra. Deonicama EPS-a i „Jat evrjeza” verovatno će se trgovati tek naredne godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik