Britansko "da" Fajzerovoj vakcini vinulo rast akcija na Londonskoj berzi

Bez autora
Dec 02 2020

Na vest da je Britanija prva u svetu odobrila upotrebu Fajzerove vakcine Londonska berza je jutros reagovala rastom.

Indeks najlikvidnijih akcija Londonske berze FTSE 100 nadmašio je danas regionalne rivale, ojačavši za 0,1 odsto nakon informacije da će Britanija već sledeće nedelje početi da koristi vakcinu protiv korone, koju su zajedno razvile kompanije BioNTek i Fajzer.

"Ekonomski izgledi će se poboljšavati, kako se vakcine budu odobravale i uvodile", kaže Simona Gambarini, tržišna analitičarka u kompaniji Kepital Ekonomiks.

 Prema agenciji Rojters, indeks FTSE 100 se približava nivoima na kojima je bio pre pandemije, oporavivši se za 60 procenata u odnosu na najniže vrednosti iz marta.

Akcije BioNTeka koje kotiraju na Frankfurtskoj berzi skočile su za 7,5 posto nakon što je Britanija rekla "da" njihovoj vakcini.

I indeksi na Volstritu su noćas ponovo obarali rekorde, a i azijske berze nastavljaju da se kreću oko istorijski visokih nivoa.

Talas optimizma je zapljusnuo svetska tržišta kapitala povodom prvih ohrabrujućih izveštaja o efikasnosti vakcina protiv kovida-19, uz nadu da će to podstaći brži ekonomski opravak.

Tokom poslednjih mesec dana, od kada su zaređale pozitivne vesti o kovid vakcinama, cene akcija na svetskim berzama gotovo neprekidno rastu, jer investitori očekuju da će početak vakcinacije doprineti normalizaciji privredne aktivnosti i da će se najveće svetske ekonomije brzo oporaviti od posledica korona krize.

I pored uspona investicionog raspoloženja na tržištima kapitala, evropske berze su skliznule danas, pri čemu je panevropski indeks STOKS 600 oslabio za 0,3 posto povučen padom akcija iz automobilskog sektora.

"Do ovoga dolazi nakon višenedeljnog snažnog rasta cena akcija na evropskim tržištima podstaknutog vestima o razvoju vakcina, i nije neobično da bude dana kada će njihova vrednost blago splasnuti. U svakom slučaju, ne smatram da će ovo predsatvljati početak korigovanja cena naniže, jer će nam verovatno stizati još više pozitivnih vesti u vezi sa vakcinama", kaže Simona Gambarini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik