CG dobila berzu struje

Bez autora
Jun 21 2017

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Tonino Maljo, Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) Milan Radović, te direktor i predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Bulatović i Dragan Laketić potpisali su Ugovor o osnivanju i Statut preduzeća Berza električne energije DOO. Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, saopštila je da su osnivanjem berze električne energije suštinski stvoreni uslovi za bolje i konkurentnije tržište električne energije u Crnoj Gori. To znači da će Crna Gora, osim što će postati energetsko čvorište u infrastrukturnom smislu izgradnjom podmorkog kabla, stvaranjem sopstvene berze omogućiti da se pod transparentnijim i kvalitetnijim uslovima trguje električnom energijom u Crnoj Gori. To za energeske subjekte znači da će imati jednake uslove za sve za trgovinu električnom energijom, a za građane znači da će se stvoriti uslovi da, čim imamo konkurentnije tržište, možemo govoriti možda i o jeftinijoj električnoj energiji za potrošače, kazala je Sekulić.

CG dobila berzu strujeIzvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Tonino Maljo, Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) Milan Radović, te direktor i predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Bulatović i Dragan Laketić potpisali su Ugovor o osnivanju i Statut preduzeća Berza električne energije DOO.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, saopštila je da su osnivanjem berze električne energije suštinski stvoreni uslovi za bolje i konkurentnije tržište električne energije u Crnoj Gori.

"To znači da će Crna Gora, osim što će postati energetsko čvorište u infrastrukturnom smislu izgradnjom podmorkog kabla, stvaranjem sopstvene berze omogućiti da se pod transparentnijim i kvalitetnijim uslovima trguje električnom energijom u Crnoj Gori. To za energeske subjekte znači da će imati jednake uslove za sve za trgovinu električnom energijom, a za građane znači da će se stvoriti uslovi da, čim imamo konkurentnije tržište, možemo govoriti možda i o jeftinijoj električnoj energiji za potrošače", kazala je Sekulić.

Ona je podsjetila da obaveza formiranja Berze električne energije proizilazi iz našeg članstva u Energetskoj zajednici, ali i proces pristupanja Evropskoj uniji.

"Kroz proces povezivanja Zapadnog Balkana naša je obaveza bila da ili formiramo, ili se pridružimo nekoj od berzi. Naša je odluka bila da formiramo sopstvenu berzu električne energije i u skladu sa tim danas su tri energetska subjekta u Crnoj Gori potpisala dokumenta kojima se formalno osniva Berza električne energije", kazala je Sekulić i dodala da Berza podrazumijeva da energetski subjekti, koji imaju viškove ili manjkove električne energije, ne samo u Crnoj Gori, nego i širom regiona, mogu da putem berze prodaju električnu energiju.

Izvršni direktor CGES-a Ivan Bulatović kazao je da potpisivanje osnivačkog ugovora i statuta berze električne energije u Crnoj Gori predstavlja snažan iskorak u formiranju regionalnog trzista električne energije.

"Današnje formiranje berze je izuzetno važno jer će energetski subjekti, kao i potrošači u Crnoj Gori, moći u budućnosti da trguju električnom energijom kao berzanskom robom, podstičući konkurentnost i transparetnost čitavog procesa. Takođe će uticati i na formiranje referentne cijene električne energije", kazao je Bulatović.

Tonino Maljo, iz EPCG, kazao je da će ova kompanija novoosnovanom berzom obogatiti svoj portfolio, kao i operatori prenosnog i distributivnog sistema električne energije, koji će na njoj moći da kupuju električnu energiju za pokrivanje dijela gubitaka u svojim sistemima, ali i pojedini snabdjevači i direktni kupci iz zemlje i regiona.

"Jedan od ciljeva berze je saradnja sa energetskim kompanijama iz regiona, a uspostavljanje efikasnog i likvidnog veleprodajnog tržišta je, takođe, preduslov za uspostavljanje i konkurentnog maloprodajnog tržišta, što znači da će, posljedično, otvaranje berze električne energije predstavljati i benefit za krajnjeg kupca", kazao je Maljo.

Izvršni direktor COTEE Milan Radović kazao je da su se osnivanjem Berze električne energije stekli uslovi za energetsko djelovanje i van granica Crne Gore.

"Imamo preko 50 trgovaca električnom energijom u Crnoj Gori, a formiranjem berze taj broj će se i proširiti. Ovo je istovremeno i šansa za novo zapošljavanje u samoj Berzi, a takođe i za novo zapošljavanje ljudi koji će se baviti berzanskim poslovima", kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, stekli su se i veoma važni uslovi da budemo predstavljeni u Evropi, odnosno da budemo dio evropskog energetskog sistema, kako preko podmorkog kabla, tako i preko trgovine.

"Ovo je veliki dan za Crnu Goru, a zna se da je energetski sektor okosnica i stabilnosti i razvoja ekonomije Crne Gore“, zaključio je Radović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik