"Crni ponedeljak" na svjetskim berzama zbog virusa korona

Bez autora
Feb 24 2020

Na svjetskim tržištima kapitala svanuo je "crni ponedeljak" brišući milijarde dolara tržišne vrijednosti kompanija, jer je širenje epidemije virusa korona izvan Kine pomračilo izglede globalnog rasta, zbog čega investitori rasprodaju akcije i "sele" ulaganja u sigurnu imovinu.

Fjučersi američkih akcija bilježe dramatičan pad, cijena zlata je skočila na sedmogodišnji maksimum, dok je nafta potonula za gotovo 4,0 odsto usled širenja straha od pandemije, nakon što su Iran, Italija i Južna Koreja izvijestili o rastu broja slučajeva virusa korona u tim zemljama, prenosi Rojters.

Na Njujorškoj berzi je jutros u 5:43 časova po lokalnom vremenu, indeks fjučersa Dau e-mini pao za 759 poena ili 2,62 odsto, gurnuvši na otvaranju berze glavni indeks Volstrita, industrijski Dau Džons, u minus od preko 700 poena.

Indeks S&P 500 e-mini izgubio je 86 poena ili 2,58 procenata, dok je tehnološki Nasdak 100 e-mini potonuo za 289,25 bodova, ili 3,06 posto.

Na evropskom trgovanju, italijanske akcije su se stopoštale za više od 4,0 procenta, pošto je vest o rastu broja obolelih od virusa praktično paralisala delove industrijskog severa zemlje. Milanska berza je na putu da zabeleži najgori dan od 2016. godine.

Indeksi na berzama u Frankfurtu i Parizu su pali za više od 3,0 odsto, a londonski FTSE se spustio 2,5 procenata, što znači da je u tom regionu "zbrisano" najmanje 350 milijardi dolara tržišne vrednosti kompanija.

Istovremeno, "preletanje" investitora u imovinu koja se smatra sigurnim utočištem u vremenima neizvesnosti, dovelo je do strelovitog uspona cene zlata od 2,5 posto, na sedmogodišnji maksimum od 1.680 dolara po unci.

Na azijskim tržištima, indeks južnokorejske berze Kospi pao je za 3,9 odsto, nakon što je vlada objavila visok nivo nadzora jer je broj zaraženih virusom porastao na 763 osobe, a broj smrtnih slučajeva na sedam.

Australijski referentni indeks skliznuo je 2,25 procenata, a novozelandski za oko 1,8 posto. Kineski indeks najlikvidnijih akcija CSI300 zaključen je u padu za 0,4 odsto.

Kao rezultat toga, opšti indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI (bez Japana) spustio se na na najniži nivo od početka februara.

Japanska berza je danas zatvorena zbog državnog praznika.

Na valutnim tržištima, dolar je oslabio prema japanskom jenu na 111,34 jena, dok je prema ostalim svetskim valutama profitirao, demonstrirajući svoj karakter "sigurnog utočišta".

Evro je pao na 1,08 američkih dolara, a australijski dolar je zabeležio najniži nivo prema američkoj valuti u poslednjih 11 godina, od 0,6585 američkih dolara.

Valute zemalja u usponu, počev od meksičkog pezoa i turske lire pa do poljskog zlota i ruske rublje, redom su danas u "crvenom".

Na robnim tržištima, severnomorska nafta "brent" je pala za 3,5 odsto, ili za 2,1 dolara, na 56,35 dolara po barelu, a američka "laka" nafta WTI je potonula za 3,0 odsto, ili za 1,64 dolara, na 51,74 dolara za barel.

Kad je reč o glavnim industrijskim metalima, cena bakra je smanjena za 1,4 procenta, a cinka za 2,5 odsto, navodi britanska agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik