Crni ponedjeljak: Zagrebačka burza pala na razinu iz lipnja 2016. godine

Bez autora
Mar 09 2020

“Crni ponedjeljak” opet je zavladao na globalnim burzama, a neokrznuto nije ni hrvatsko dioničko tržište.

Odmah na otvaranju trgovanja indeks CROBEX zaronio je rijetko viđenih 7 posto, no tijekom prijepodneva uspio je nadoknaditi dio gubitaka i oko 11.30 sati minus iznosi i dalje značajnih 5,2 posto.

Može se reći kako Zagrebačka burza prati potonuće u Europi – njemački DAX gubi 6,3 posto kao i paneuropski STOXX 600. Britanski FTSE 100 u minusu je od 6,7 posto, a francuski CAC od gotovo 7 posto.

Najteža je situacija u Italiji gdje nakon proglašenja karantene za sjeverna područja zemlje milanski MIB indeks tone 10 posto.

Kako pojašnjava broker Credosa Roman Rinkovec, još noćas cijena nafte stropoštala se 20 posto, a to se odmah prelilo na europska i američka tržišta dionica.

“Terminski ugovori u EU i SAD-u zaronili su u minus, a to se odrazilo i na domaće tržište. CROBEX se u jednom trenutku spustio na 1624 boda, a onda se počeo polako oporavljati”, ističe Rinkovec.

Kao i prije 10-ak dana kada je prvi slučaj potvrđen i u Hrvatskoj, sve su dionice početkom trgovanja izgubile na vrijednosti. Rinkovec ističe kako su trenutno sam Badel 1862 i Podravska banka u plusu.

“Od likvidnijih izdanja moram istaknuti Hrvatski telekom koji se sjajno drži”, kaže taj broker.

“Narodnom dionicom” trenutno se trguje po dva posto nižoj cijeni od 170,50 kuna. S vrijednošću od 1726 bodova hrvatsko dioničko mjerilo bilježi 15 posto pada od početka godine, a Rinkovec ističe kako sma sada na razini iz lipnja 2016. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik