Crnogorske berze: MOSTE najveći gubitnik s padom od 3,2%

Bez autora
May 09 2010

Sedmica koja je za nama, inače kraća za jedan praznični dan, završena je s prometom manjim gotovo četiri puta od prošlonedjeljnog. Na dvije crnogorske berze, prometovano je svega 440 hiljada eura, a više od četvrtine tog prometa ostvareno je zahvaljujući akcijama Crnogorskog Telekoma, koji je i ove sedmice bio najlikvidnija hartija na našem tržištu kapitala. Zanimljivo je napomenuti da su nakon nekoliko sedmica rasta cijene akcija Telekoma, ove nedjelje zabilježeni i prvi minusi, pa je tako cijena varirala između minimalnih 3,55 i maksimalnih ovonedjeljnih 3,7 za jednu akciju Telekoma. Sva tri berzanska indexa su takođe zabilježila minuse ove sedmice, NEX 20 je potonuo 2,11 odsto, NEX PIF 1,88 odsto, dok je jedinstveni index Montenegroberze završio sedmicu sa minusom od čak 3,24 odsto. Kao što smo svi i navikli, među hartijama kojima se standardno najviše trguje opet su se svrstale akcije kompanija Prenos-zaključna cijena 72 centa, podgoričkih Plantaža sa cijenom od 45,5 centi po akciji i minusom od skoro 4,5 odsto, zatim barskih preduzeća Luka Bar i Kontejnerski terminali, dok su svoje mjesto na listi najtrgovanijih ove sedmice obezbijedili i Kombinat aluminijuma – cjenovni pad od 3,5 odsto i cijenu od 1,85 eura, i hotelska grupa Budvanska rivijera.

Crnogorske berze: MOSTE najveći gubitnik s padom od 3,2%Sedmica koja je za nama, inače kraća za jedan praznični dan, završena je s prometom manjim gotovo četiri puta od prošlonedjeljnog.

Na dvije crnogorske berze, prometovano je svega 440 hiljada eura, a više od četvrtine tog prometa ostvareno je zahvaljujući akcijama Crnogorskog Telekoma, koji je i ove sedmice bio najlikvidnija hartija na našem tržištu kapitala. Zanimljivo je napomenuti da su nakon nekoliko sedmica rasta cijene akcija Telekoma, ove nedjelje zabilježeni i prvi minusi, pa je tako cijena varirala između minimalnih 3,55 i maksimalnih ovonedjeljnih 3,7 za jednu akciju Telekoma.

Sva tri berzanska indexa su takođe zabilježila minuse ove sedmice, NEX 20 je potonuo 2,11 odsto, NEX PIF 1,88 odsto, dok je jedinstveni index Montenegroberze završio sedmicu sa minusom od čak 3,24 odsto.

Kao što smo svi i navikli, među hartijama kojima se standardno najviše trguje opet su se svrstale akcije kompanija Prenos-zaključna cijena 72 centa, podgoričkih Plantaža sa cijenom od 45,5 centi po akciji i minusom od skoro 4,5 odsto, zatim barskih preduzeća Luka Bar i Kontejnerski terminali, dok su svoje mjesto na listi najtrgovanijih ove sedmice obezbijedili i Kombinat aluminijuma – cjenovni pad od 3,5 odsto i cijenu od 1,85 eura,  i hotelska grupa Budvanska rivijera. Istina, ukupan nedjeljni promet svim navedenim kompanijama jedva da je blizu cifri od 100 hiljada eura, dok je većina njih zabilježila i cjenovne minuse, što možda govori da je u pitanju nervoza trenutnih vlasnika koji svoje udjele prodaju po nižim cijenama od prošlonedjeljnih.

Izuzetak su akcije Luke Bar koje su i pored objavljenog minusa od 1,3 miliona eura za prošlu godinu, sedmicu završile u blagom plusu na cijeni od 43,5 centi po akciji.

Zanimljivo je da su se po negativnom skoru ove nedjelje istakle akcije takođe jednog barskog nekadašnjeg giganta – Izbora, koje su sklizale čak 60 odsto.

Među mnoštvom hartija koje su zabilježile cjenovne minuse, i ove nedjelje ima nekoliko svijetlih tačka za kojima je interesovanje bilo značajnije, pa su njihove akcije samim tim vrijedjele više na berzama. Posebno se ističu dva preduzeća koja su zabilježila izrazite cjenovne skokove, a to su Republički zavod za urbanizam i projektovanje čije akcije su u odnosu na poslednju trgovanu cijenu zabilježile porast od čak 155 odsto  i završile sedmicu na nivou od 69 centi, kao i preduzeće TP Centar Ražnatović, kojima je uz promet od svega dvije hiljade eura ostvaren skok cijene akcije od čak 178 odsto.

Što se fondova tiče, većina njih je sudeći po kretanju indexa NEXPIF zabilježila negativne promjene, dok je ukupan sedmični promet trgovanih akcija crnogorskih fondova iznosio jedva nešto više od 52 hiljade eura.

Po prometu se i ove sedmice ističe fond MONETA sa prometovanih 17 hiljada eura, ali i padom cijene od sedam odsto, dok su značajne cjenovne minuse zabilježile akcije fondova EUROFOND i TREND. Jedino su se akcije ATLAS MONT fonda zadržale na prošlonedjeljnom nivou na osam centi, uz nedjeljni promet od 16 hiljada eura.

Što se obveznica tiče, standardno najlikvidnije i ove nedjelje su one Fonda za restituciju, koje su uz nepromijenjenu cijenu od približno 34 centa zabilježile promet od skoro 70 hiljada eura.

Pored njih, značajnije se jedino trgovalo obveznicama fonda PIO, sa rokom dospijeća u oktobru ove godine, kojima je na obje berze ostvaren nedjeljni promet od nešto više od 10 hiljada eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik