Crobex na putu dobitka u 2021. godini od gotovo 20 posto

Bez autora
Dec 30 2021

Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak, posljednjeg trgovinskog dana u ovoj godini, očekuje skroman promet, kao i prethodnih dana, dok bi Crobex indeksi, koji su na putu velikih dobitaka u ovoj godini, mogli stagnirati.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobex indeksa.

Crobex indeks u srijedu je porastao 0,83 posto, na 2.076 bodova, ojačavši šesti dan zaredom. Crobex10 ojačao je, pak, treći dan zaredom, za 0,7 posto, na 1.261 bod.

Oba indeksa dosegnula su tako najviše razine od ožujka 2017. Također, oba indeksa na putu su znatnih dobitaka u ovoj godini - Crobex je trenutno u plusu 19,4 posto, a Crobex10 oko 16 posto.

Svi sektorski indeksi su u srijedu porasli, a najviše građevinski, za 1,37 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,6 milijuna kuna, otprilike 900 tisuća više nego prethodnog trgovinskog dana.

Na domaćem tržištu kapitala najvažniji dionički indeksi jučer su ponovo porasli. Intenzitet trgovanja i dalje je na niskoj razini, dijelom zbog blagdana, kada su ulagači manje fokusirani na burzu, a dijelom zbog nedostatka značajnih gospodarskih vijesti, koje bi aktivirale tržište, kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog poslovanja u OTP banci.

Jedina s milijunskim prometom bila je jučer dionica Valamar Rivijere, kojom je ostvareno 1,52 milijuna kuna. Cijena joj je dosegnula 33 kune, što je za 2,17 posto više nego dan ranije.

Slijedila je dionica HT-a s prometom od 883 tisuće kuna, a cijena joj je ojačala 0,27 posto, na 185 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Atlantske plovidbe, 780 tisuća kuna, uz rast cijene za 1,93 posto, na 370 kuna.

Pozornost investitora privukla je objava Končar Elektroindustrije da su Končar-Električna vozila i Zagrebački električni tramvaj (ZET) potpisali okvirni sporazum za popravak i održavanje niskopodnih tramvaja serije 2200 i 2300, ukupne vrijednosti 129,9 milijuna kuna.

Cijena dionice Končar Elektroindustrije porasla je 1,15 posto, na 880 kuna, a s prometom od 506 tisuća kuna bila je i među 10 najlikvidnijih izdanja.

Među likvidnijima, najviše je poskupjela dionica Čakovečkih mlinova, za 3,23 posto, na 80 kuna, dok većih cjenovnih padova nije bilo.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 37 dionica, pri čemu je cijena njih 20 porasla, 10 pala, a sedam stagnirala.

- Za danas predviđamo stagnaciju indeksa, uz nisku razinu prometa, što je uobičajeno za kraj godine, kaže Mišo Kalajžić.

Danas je posljednji dan trgovanja na burzi, s obzirom na to da se u petak, na Staru godinu, ne radi.

Rekordi na Wall Streetu

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,66 posto, no frankfurtski DAX oslabio je 0,70, a pariški CAC 0,27 posto.

Na važnijim europskim tržištima indeksi su tijekom jučerašnjeg dana mijenjali predznake, no glavnina indeksa je dan okončala u minusu. Kako se primiče kraj godine, ulagači su sve suzdržaniji, pozicije portfelja su uglavnom zaključene, pa su i volumeni trgovanja smanjeni. Glavni predmet analiza za sljedeću godinu za sada je omikron, čije širenje bi moglo znatno usporiti rast gospodarstva.

- Pored virusa, veliki utjecaj na tržišta kapitala će imati inflacija, koja je u SAD-u i Europi prilično velika, te će zasigurno doći do reakcije centralnih banaka, možda i ranije od očekivanja, objašnjava Mišo Kalajžić.

A na Wall Streetu je jučer Dow Jones ojačao 0,25, a S&P 500 indeks 0,14 posto, pa su oba indeksa dosegnula rekordne razine.

- Trgovanje u SAD-u počelo je jučer u opreznom tonu, pa su indeksi na početku bilježili mješovite izvedbe. No, do kraja dana smjer se preokrenuo te su S&P 500 i DJ dosegnuli rekordne razine, objašnjava Mišo Kalajžić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik