CROBEX10 relativno atraktivno vrednovan, nastavit će rast i u drugom kvartalu

Bez autora
Apr 21 2013

U drugom tromjesečju 2013. očekujemo nastavak pozitivnog raspoloženja na regionalnim burzama, koje bi trebao potaknuti oporavak gospodarstava SAD-a i eurozone, ali i regije SIE, u drugoj polovini godine. Također averzija prema riziku slabi na globalnoj razini pa bi lokalni faktori ponovno trebali dobivati na važnosti. U skladu sa svim navedenim naš favorit su ponovno cikličke dionice. Najveći rast među indeksima regije SIE očekujemo za turski indeks ISN Nat. 100, koji bi trebao profitirati od očekivanog povećanja kreditnog rejtinga Turske od strane agencije Moody’s u drugoj polovini 2013. Također, uzmemo li u obzir da se radi o rastućem gospodarstvu, očekivani omjer P/E za 2013. od 11,5× ne izgleda “preskupo”. Relativno najpovoljnije je vrednovan ruski indeks MICEX s očekivanim omjerom P/E za 2013. od samo 5,3×, a razlog je nisko vrednovanje dionica energetskog sektora, koje u indeksu imaju težinu od čak 52%. Isto tako očekivana stopa rasta zarada sastavnica MICEX-a u 2013. iznosi tek 5% jer u drugom tromjesečju ne očekujemo rast cijena nafte, pa bi i rast BDP-a trebao biti relativno skroman.

CROBEX10 relativno atraktivno vrednovan, nastavit će rast i u drugom kvartaluU drugom tromjesečju 2013. očekujemo nastavak pozitivnog raspoloženja na regionalnim burzama, koje bi trebao potaknuti oporavak gospodarstava SAD-a i eurozone, ali i regije SIE, u drugoj polovini godine, pišu ananlitičari RBA.

Također averzija prema riziku slabi na globalnoj razini pa bi lokalni faktori ponovno trebali dobivati na važnosti. U skladu sa svim navedenim naš favorit su ponovno cikličke dionice. Najveći rast među indeksima regije SIE očekujemo za turski indeks ISN Nat. 100, koji bi trebao profitirati od očekivanog povećanja kreditnog rejtinga Turske od strane agencije Moody’s u drugoj polovini 2013.

Također, uzmemo li u obzir da se radi o rastućem gospodarstvu, očekivani omjer P/E za 2013. od 11,5× ne izgleda “preskupo”. Relativno najpovoljnije je vrednovan ruski indeks MICEX s očekivanim omjerom P/E za 2013. od samo 5,3×, a razlog je nisko vrednovanje dionica energetskog sektora, koje u indeksu imaju težinu od čak 52%. Isto tako očekivana stopa rasta zarada sastavnica MICEX-a u 2013. iznosi tek 5% jer u drugom tromjesečju ne očekujemo rast cijena nafte, pa bi i rast BDP-a trebao biti relativno skroman.

Relativno nisko je vrednovan i rumunjski indeks BET, a dodatno ga atraktivnim čini i dividendni prinos od 5,5%. Očekivani omjer P/E za poljski WIG20 najviši je u regiji, 12×, a očekivani pad zarada sastavnica iznosi čak 15,6%.

Hrvatski indeks CROBEX10 relativno je atraktivno vrednovan s očekivanim omjerom P/E za 2013. od 9,1×, unatoč snažnom rastu od početka godine. Razlog niskog vrednovanja možemo tražiti u slaboj gospodarskoj situaciji i sporim reformama. Ipak, iako izgledi gospodarstva nisu obećavajući, ulazak u EU trebao bi donijeti smanjenje percepcije rizika hrvatskog tržišta, a time i povećani priljev kapitala.

U drugom tromjesečju očekujemo nastavak pozitivnih kretanja indeksa CROBEX10, ali ne očekujemo da bi se mogle zadržati tako visoke stope rasta kao u prvom tromjesečju jer one prema našem mišljenju nisu fundamentalno opravdane. Ograničavajući faktor je i dalje slaba likvidnost Zagrebačke burze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik