Dionica HT-a dotaknula povijesno najnižu razinu

Bez autora
Sep 20 2015

Crobex indeksi Zagrebačke burze protekloga su tjedna oštro pali, zaronivši na najniže razine od sredine svibnja, a tehnička slika sugerira daljnju negativnu izvedbu. Crobex indeks prošlog je tjedna pao 1,75 posto, na 1.714 bodova, najnižu razinu od 13. svibnja. Crobex10 potonuo je, pak, 1,82 posto, na 1.001 bod. Tijekom tjedna zaronio je, prvi puta od svibnja, i ispod psihološki važne granice od 1.000 bodova, no u petak je uspio dan završiti u plusu. Redovni promet iznosio je prošloga tjedna nešto više od 78 milijuna kuna, što je otprilike 31 milijuna više nego tjedan dana ranije. Uz to, ostvareno je 7,5 milijuna kuna u blok prometu, i to dionicama Atlantic grupe 5,5 milijuna kuna, a Valamar Riviere 2 milijuna kuna. Protekloga tjedna Crobexi su većinom bili u padu, a dionica HT-a dotaknula je povijesno najnižu razinu od 141 kunu. Pojačano se trgovalo i povlaštenim izdanjem Adrisa, budući da je glavna skupština odlučila o isplati izvanredne dividende od 40 kuna, kaže Ivana Kovačić, viša analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Crobex indeksi Zagrebačke burze protekloga su tjedna oštro pali, zaronivši na najniže razine od sredine svibnja, a tehnička slika sugerira daljnju negativnu izvedbu.

Crobex indeks prošlog je tjedna pao 1,75 posto, na 1.714 bodova, najnižu razinu od 13. svibnja. Crobex10 potonuo je, pak, 1,82 posto, na 1.001 bod. Tijekom tjedna zaronio je, prvi puta od svibnja, i ispod psihološki važne granice od 1.000 bodova, no u petak je uspio dan završiti u plusu.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna nešto više od 78 milijuna kuna, što je otprilike 31 milijuna više nego tjedan dana ranije.

Uz to, ostvareno je 7,5 milijuna kuna u blok prometu, i to dionicama Atlantic grupe 5,5 milijuna kuna, a Valamar Riviere 2 milijuna kuna. "Protekloga tjedna Crobexi su većinom bili u padu, a dionica HT-a dotaknula je povijesno najnižu razinu od 141 kunu. Pojačano se trgovalo i povlaštenim izdanjem Adrisa, budući da je glavna skupština odlučila o isplati izvanredne dividende od 40 kuna", kaže Ivana Kovačić, viša analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako dodaje, prometi na burzi i dalje su na nešto višim razinama, u prosjeku su dnevno dosezali oko 14 milijuna kuna. "Prošle godine u rujnu prosječni dnevni promet iznosio je oko 15 milijuna kuna, tako da možemo reći da ovakvi prometi ne iznenađuju", ocjenjuje Kovačić. Cijena dionice HT-a potonula je prošloga tjedna 3,4 posto, na 142 kune, a tijekom tjedna dotaknula je i povijesno najnižu razinu od 141 kune. Njome je ostvareno 11,7 milijuna kuna prometa.

Najveći promet ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, 16 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 2,85 kuna, na 391,99 kuna.

Redovnoj dionici Adrisa cijena je pala 0,78 posto, na 506 kuna, uz 614.000 kuna prometa.

Znatni promet, više od 10 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Vajde u MTP trgovanju, a cijena joj je skočila više od 10 posto, na 800 kuna, pa je bila i najveća dobitnica.

Iz Mesne industrije Pivac, koja je u posljednja dva mjeseca kupila 13.000 dionica čakovečke Vajde te sa 20 posto udjela ovoga tjedna postala njezin najveći dioničar, za Poslovni dnevnik kazali su da je još rano za bilo kakav komentar, a tek kad postanu većinski vlasnici razgovarat će o daljnjem jačanju svog portfelja.

Znatniji rast cijene, za 4,1 posto, zabilježila je i dionica Jadranskog naftovoda, čija je cijena na kraju tjedna iznosila 4.320 kuna, a njome je bilo ostvareno 1,8 milijuna kuna prometa.

S druge strane, najveći pad cijene zabilježila je dionica Europlantaže, za gotovo 30 posto, na 245 kuna, uz 250.000 kuna prometa. Znatniji cjenovni pad zabilježila je i dionica Liburnia Rivijera Hotela, za 9,3 posto, te HUP-a Zagreb, za 6 posto.

Od ostalih vijesti, Kovačić izdvaja da je Podravka dobila regulatorna odobrenja za stjecanje 51,55 posto dionica slovenskog Žita, a zatvaranje cijele te transakcije očekuje se početkom listopada. Dionicom Podravke ostvareno je prošloga tjedna 2,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je stagnirala na 326 kuna.

"Općenito, tehnička slika tržišta sugerira negativnu izvedbu Crobexa, nakon što je krajem prošlog tjedna njegov kratkoročni pomični prosjek pao ispod dugoročnog", navodi Kovačić. Ističe da bi eventualne pozitivne korporativne vijesti mogle dovesti do bolje izvedbe pojedinačnih dionica, no općenito raspoloženje na tržištu i dalje je loše. "Ne treba pritom zanemariti ni efekte iz okruženja. Odluka Feda da ne podigne kamatne stope bila je u skladu s očekivanjima, a investitori špekuliraju hoće li ECB morati pojačavati svoju ekspanzivnu politiku. Ishodi nadolazećih grčkih parlamentarnih izbora te lokalnih u španjolskoj pokrajini Kataloniji mogli bi utjecati na izvedbu burzi na periferiji eurozone, a zatim se preliti i na domaće tržište", zaključuje Kovačić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik