Do vlasništva za male pare

Bez autora
Dec 05 2010

Cene akcija preduzeća na Beogradskoj berzi su niske, što otvara mogućnost onima koji imaju novca za investiranje da upravo sada, za “male pare”, postanu vlasnici dobrih, profitabilnih kompanija. Generalno govoreći, akcije su kod nas prilično jeftine, ali nije bilo većih preuzimanja, što je posledica situacije da je dosta kompanija na Beogradskoj berzi već u rukama većinskih vlasnika, ali i usled proste činjenice da je naše tržište prilično nelikvidno. Pa, kada bi neko i hteo da kupi veću količinu akcija, recimo Agrobanke ili “Energoprojekta”, morao bi značajno da podigne cenu. Koliko su jeftine domaće akcije najbolje pokazuje primer “Alfa plama” iz Vranja, čiju je kontrolu preuzela domaća “Alko grupa” u vlasništvu Miroljuba Aleksića. Po trenutnoj ceni akcija ove kompanije, od 8.000 dinara, preuzimanje će se većinskom vlasniku iz dobiti isplatiti za manje od tri godine, što se smatra više nego odličnom investicijom.

Do vlasništva za male pareCene akcija preduzeća na Beogradskoj berzi su niske, što otvara mogućnost onima koji imaju novca za investiranje da upravo sada, za “male pare”, postanu vlasnici dobrih, profitabilnih kompanija.

- Generalno govoreći, akcije su kod nas prilično jeftine, ali nije bilo većih preuzimanja, što je posledica situacije da je dosta kompanija na Beogradskoj berzi već u rukama većinskih vlasnika, ali i usled proste činjenice da je naše tržište prilično nelikvidno. Pa, kada bi neko i hteo da kupi veću količinu akcija, recimo Agrobanke ili “Energoprojekta”, morao bi značajno da podigne cenu - kaže za Novosti Nenad Gujaničić, glavni broker “Sinteza invest grupe”.

Koliko su jeftine domaće akcije najbolje pokazuje primer “Alfa plama” iz Vranja, čiju je kontrolu preuzela domaća “Alko grupa” u vlasništvu Miroljuba Aleksića.

- Po trenutnoj ceni akcija ove kompanije, od 8.000 dinara, preuzimanje će se većinskom vlasniku iz dobiti isplatiti za manje od tri godine, što se smatra više nego odličnom investicijom - kaže naš sagovornik.

- Slična situacija važi i za neke druge kompanije, naravno, ukoliko je na tim nivoima moguće kupiti kontrolni paket akcija.

Tako bi se, na primer, preuzimanje AIK banke po trenutnim cenama (akcija košta 3.366 dinara) vratilo za oko četiri godine. Slična situacija je i kod Agrobanke, čije bi se eventualno preuzimanje vratilo takođe u kratkom periodu, od četiri do pet godina.

Primeri konsolidacije

Na domaćoj berzi je bilo primera i takozvane konsolidacije vlasništva. Kada većinski vlasnik želi da kupi i preostale akcije preduzeća. Recimo, ove nedelje je “Grand kafa” (članica hrvatske “Atlantik grupe”) dala ponudu za preuzimanje preostalih akcija “Soko Štarka” i “Palanačkog kiseljaka”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik