Dok se svjetske berze oporavljaju: Tržište kapitala RS živi od obveznica

Bez autora
Jan 30 2011

Tržište kapitala u Republici Srpskoj (RS) ušlo je u ovu godinu na aparatima i egzistira jedino zahvaljujući aktivnostima Investiciono-razvojne banke RS (IRB) i pokušajima Vlade RS da se formira što veći broj finansijskih instrumenata kojima bi garant bio entitet, smatraju ekonomski stručnjaci u RS. Da nema takvih aktivnosti, na ovakvo tržište davno bi se mogao staviti katanac i proglasiti da u RS nema tržišta kapitala. U posljednje dvije godine bilježi se veliki pad obima trgovanja na Banjalučkoj berzi, a posebno trgovanja akcijama. Trgovanje akcijama potpuno je zamrlo i, da nema obveznica stare devizne štednje i obveznica IRB-a RS, stvar bi bila kritična, jer one održavaju trgovanje na berzi. Što se tiče aktivnosti IRB-a RS i kupovanja obveznica općina, postavlja se pitanje koliko je to pravi način održavanja trgovanja. Diskutabilno je koliko će neke općine biti u stanju vratiti novac.

Dok se svjetske berze oporavljaju: Tržište kapitala RS živi od obveznicaTržište kapitala u Republici Srpskoj (RS) ušlo je u ovu godinu na aparatima i egzistira jedino zahvaljujući aktivnostima Investiciono-razvojne banke RS (IRB) i pokušajima Vlade RS da se formira što veći broj finansijskih instrumenata kojima bi garant bio entitet, smatraju ekonomski stručnjaci u RS.

- Da nemamo takvih aktivnosti, na ovakvo tržište davno bismo mogli staviti katanac i proglasiti da u RS nemamo tržište kapitala - kazao nam je direktor Aktiva investa iz Banje Luke Srđan Praštalo.

Prema riječima magistra ekonomskih nauka i profesora na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci Nenada Baroša, u posljednje dvije godine bilježi se veliki pad obima trgovanja na Banjalučkoj berzi, a posebno trgovanja akcijama.

- Trgovanje akcijama potpuno je zamrlo i, da nema obveznica stare devizne štednje i obveznica IRB-a RS, stvar bi bila kritična, jer one održavaju trgovanje na berzi. Što se tiče aktivnosti IRB-a RS i kupovanja obveznica općina, postavlja se pitanje koliko je to pravi način održavanja trgovanja. Diskutabilno je koliko će neke općine biti u stanju vratiti novac - dodao je Baroš.

On ističe da je doprinos Vlade RS nemjerljiv u održavanju finansijskog tržišta u RS, a iako se u posljednje vrijeme bilježe mali pomaci dviju berzi u BiH, one još nisu ni blizu oporavka, za razliku od svjetskih berzi i nekih iz okruženja, koje su se već vratile na stanje koje je bilo prije početka svjetske ekonomske krize.

Drugačije mišljenje na Banjalučkoj berzi

Stav Banjalučke berze je da ovakve ocjene ne stoje. Iako potvrđuju da već treću godinu zaredom završavaju rezultatima koji nisu zadovoljavajući, smatraju da se nikako ne može ocijeniti da berza egzistira samo zahvaljujući općinskim i drugim obveznicama RS.

Prema njihovim podacima, obveznicama se u 2010. godini trgovalo za 53 miliona KM (oko 30 posto berzanskog prometa), a ukupan promet iznosio je 167 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik