Doneti pravilnici o robnim berzama

Bez autora
Feb 11 2020

Komisija za hartije od vrednosti usvojila je pravilnike o minimalnoj sadržini pravila poslovanja u oblasti robnih berzi.

Pravilnikom o minimalnoj sadržini pravila poslovanja robne berze utvrdjuje se šta pravila poslovanja robne berze moraju da sadrže, uredjuje članstvo na robnoj berzi, kontrola i mere prema članovima robne berze.

Istim aktom propisuje se informisanje i čuvanje poslovne tajne, listing, ispostavljanje i pokrivenost naloga, trgovanje tržišnim materijalom i brodskim prostorom, obračun potraživanja i plaćanje i garantna sredstva.

 Komisija je usvojila i pravilnik o davanju dozvole za obavljanje delatnosti, trgovanje i nadzor nad radom robne berze koji propisuje način i postupak davanja dozvole za obavljanje poslova robne berze, njena kadrovska i organizaciona osposobljenost i tehnička opremljenost.

Istim podzakonskim aktom propisuje se i trgovanje tržišnim materijalom i organizacija trgovanja brodskim prostorom, transparentnost, vodjenje evidencija i izveštavanje robne berze, kao i uslovi i način sprovodjenja nadzora.

Ta podzakonska akta značajna su za primenu Zakona o robnim berzama, donetog polovinom prošle godine, koji će se primenjivati od 1. maja.

Komisija za hartije od vrednosti, kao regulatorno telo zaduženo za nadzor, saopštila je da je novim zakonom prvi put regulisana oblast robnih berzi uspostavljanjem savremene robne berze kao organizatora pravičnog, transparentnog i efikasnog tržišta robom i nestandardizovanim terminskim ugovorima.

Komisija je te pravilnike objavila na svom sajtu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik