Država je "vlasnik" četvrtine indeksa CROBEX

Bez autora
Oct 15 2013

Tržišna vrijednost dionica kompanija koje čine sastav dioničkog indeksa CROBEX, a u vlasništvu su države, iznosi čak 20,41 milijardu kuna. To je 25,9 posto ukupne tržišne vrijednosti sve 23 kompanije iz indeksa. Vlada još uvijek ima udjele u 14 od 23 kompanija sastavnica indeksa CROBEX, pri čemu u sedam kompanija ima vlasništvo ili kontrolu veću od 10 posto. Najveći udio u smislu vrijednosti je naravno onaj koji država ima u domaćoj naftnoj kompaniji Ina, dok najveći postotak vlasništva Vlada ima u Luci Rijeka. Tržišna vrijednost udjela države u Ini iznosi 17,93 milijarde kuna, dok je u Luci Rijeka država vlasnik čak 84,26 posto. Udjeli države koji su uzeti u obzir su, pored onih koji su u izravnom vlasništvu Republike Hrvatske, i oni koje drži Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), Kapitalni fond te Državna agencija za sanaciju banaka (DAB).

Država je "vlasnik" četvrtine indeksa CROBEXTržišna vrijednost dionica kompanija koje čine sastav dioničkog indeksa CROBEX, a u vlasništvu su države, iznosi čak 20,41 milijardu kuna.

To je 25,9 posto ukupne tržišne vrijednosti sve 23 kompanije iz indeksa. "Vlada još uvijek ima udjele u 14 od 23 kompanija sastavnica indeksa CROBEX, pri čemu u sedam kompanija ima vlasništvo ili kontrolu veću od 10 posto", stoji u analizi investicijskog portala iCapital.hr.

Najviše vrijedi Ina

Najveći udio u smislu vrijednosti je naravno onaj koji država ima u domaćoj naftnoj kompaniji Ina, dok najveći postotak vlasništva Vlada ima u Luci Rijeka. Tržišna vrijednost  udjela države u Ini iznosi 17,93 milijarde kuna, dok je u Luci Rijeka država vlasnik čak 84,26 posto.

Udjeli države koji su uzeti u obzir su, pored onih koji su u izravnom vlasništvu Republike Hrvatske, i oni koje drži Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), Kapitalni fond te Državna agencija za sanaciju banaka (DAB). Isključi li se efekt Ine, a to znači da se u potpunosti izuzme iz indeksa CROBEX, država je vlasnik 2,47 milijardi kuna vrijednih dionica preostalih 13 kompanija. To bi u tom slučaju bio udio od 6,38 posto. No u tom slučaju, tržišna vrijednost indeksa CROBEX pada za 40 milijardi kuna, koliko iznosi vrijednost Ine, na 38,78 milijardi kuna.

Država vlasnik 37 tvrtki

Drugi po vrijednosti vlasnički udio države nalazi se u dionicama Končara elektroindustrije. Država kroz spomenute zavode i agencije drži 53,24 posto te kompanije tržišne vrijednosti 1,01 milijardu kuna. Končar  EI i Ina jedine su kompanije čiji državni udjeli su veći od milijardu kuna. Udjel u Luci Rijeka trenutno na tržištu kapitala vrijedi 543,26 milijuna kuna, u Petrokemiji 347,3 milijuna a u Podravci 347,07 milijuna. Najmanje vrijedan udio država ima u Dalekovodu, iznosi 1,13 milijuna kuna. Prema podacima portala mojedionice.com, država je na Zagrebačkoj burzi izravni vlasnik u 37 kompanija, HZZO u dvije, HZMO u devet, a Kapitalni fond u njih 15.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik