Država podigla promet na berzi

Bez autora
Jul 06 2016

Promet na Banjalučkoj berzi porastao je u prvom polugodištu za 33,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period na 344,24 miliona KM, ali je njegova struktura i dalje nepovoljna jer dominira trgovina državnim hartijama od vrijednosti. Rast obima trgovanja na Banjalučkoj berzi generisao je veliki broj javnih ponuda za prodaju državnog kapitala čija je vrijednost u prvih šest mjeseci dostigla 269,1 milion KM što je za 37,12 odsto više u odnosu na isti period lani. RS je za šest mjeseci četiri puta emitovala obveznice u ukupnoj vrijednosti od 150,89 miliona KM. Obavljeno je i šest emisija trezorskih zapisa u vrijednosti 118,2 miliona KM.

Država podigla promet na berziPromet na Banjalučkoj berzi porastao je u prvom polugodištu za 33,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period na 344,24 miliona KM, ali je njegova struktura i dalje nepovoljna jer dominira trgovina državnim hartijama od vrijednosti.

Rast obima trgovanja na Banjalučkoj berzi generisao je veliki broj javnih ponuda za prodaju državnog kapitala čija je vrijednost u prvih šest mjeseci dostigla 269,1 milion KM što je za 37,12 odsto više u odnosu na isti period lani.

RS je za šest mjeseci četiri puta emitovala obveznice u ukupnoj vrijednosti od 150,89 miliona KM. Obavljeno je i šest emisija trezorskih zapisa u vrijednosti 118,2 miliona KM.

Državne hartije od vrijednosti investitorima su zbog sigurnog prinosa i manjeg rizika bile ubjedljivo najzanimljivije i za trgovanje pa su u sklopu redovnog prometa prometovane obveznice i trezorski zapisi RS vrijedni 37,68 miliona KM.

- Na rast prometa uticalo je povećanje vrijednosti emisija obveznica i trezorskih zapisa RS. Fokus investitora na tržištu kapitala se pomjerio sa akcija prema obveznicama pa je sasvim logično što učešće prometa akcijama opada dok vrijednost prometa obveznicama konstantno raste u posljednjih nekoliko godina - kažu na Banjalučkoj berzi.

Nagli skokovi i padovi cijena akcija pojedinih preduzeća obilježili su prvu polovinu godine u kojoj je vrijednost prometovanih akcija smanjena za nešto više od deset odsto u odnosu na isti period lani.

Najinteresantnije su i dalje akcije "Telekoma Srpske" kojima je u prvom polugodištu najčešće trgovano. Prilike na tržištu u prvoj polovini godine nisu išle na ruku investicionim fondovima.

Vrijednost trgovine njihovim akcijama smanjena je za 12,31 odsto. Kada je riječ o blok poslovima vrijednost prometa je uvećana za skoro četvrtinu na godišnjem nivou.

- Investitori su ulagali novac u obveznice koje su donosile prinose i akcije preduzeća koja su isplaćivala dividendu što je uticalo na pad ulaganja u akcije investicionih fondova - istakli su u Banjalučkoj berzi i dodali da su investitori vjerovatno odlučili da sačekaju transformaciju zatvorenih u otvorene investicione fondove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik