"Gasprom" zatvorio ponudu

Bez autora
Mar 16 2011

Ruska kompanija "Gaspromnjeft" zatvorila je u podne ponudu za preuzimanje 19,12 odsto akcija Naftne industrije Srbije od malih akcionara.Za jednu akciju NIS-a ponuđena je cena od 4,8 evra, odnosno najmanje 506,48 dinara. Naloge za prodaju dalo je 162.478 građana. Svima, koji su do podne dali nalog za otkup akcija, novac će biti isplaćen u ponedeljak, 21 marta.

"Gasprom" zatvorio ponuduKompanija "Gaspromnjeft" završila je preuzimanje akcija NIS-a od građana koji žele da ih prodaju po ceni od 4,8 evra. Svim malim akcionarima koji su dali nalog za otkup akcija, novac će biti isplaćen 21. marta.

Ruska kompanija "Gaspromnjeft" zatvorila je u podne ponudu za preuzimanje 19,12 odsto akcija Naftne industrije Srbije od malih akcionara. 

Za jednu akciju NIS-a ponuđena je cena od 4,8 evra, odnosno najmanje 506,48 dinara. Naloge za prodaju dalo je 162.478 građana. Svima, koji su do podne dali nalog za otkup akcija, novac će biti isplaćen u ponedeljak, 21 marta.

Tačan podatak o preuzetim akcijama NIS-a "Gaspromnjeft" ima obavezu da, u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava, objavi u roku od jednog radnog dana nakon saldiranja, odnosno 21. marta ove godine. Saldiranje će trajati tri radna dana nakon zatvaranja ponude.

Podaci o preuzetim akcijama NIS-a biće objavljeni u izveštaju o preuzimanju koji se objavljuje i dostavlja Komisiji za hartije od vrednosti, Beogradskoj berzi i NIS-u.

Građani su mogli da do isteka roka daju nalože za prodaju akcija na šalterima Pošte i ta usluga je besplatna, ili da trguju preko brokera, ali u tom slučaju imaju određene troškove.

Mali akcionari koji odluče da zadrže akcije NIS-a moći će i posle zatvaranja ponude "Gaspromnjefta" da ih prodaju na berzi.

"Gaspromnjeft" se kupoprodajnim ugovorom obavezao da će dve godine nakon kupovine NIS-a objaviti ponudu za preuzimanje akcija od malih akcionara, po ceni koja nije niža od one po kojoj je od države otkupio većinski paket.

Oko 4,8 miliona građana Srbije besplatno je dobilo po pet akcija NIS-a čija je nominalna vrednost bila 500 dinara po akciji. Bivši i sadašnji zaposleni u NIS-u dobili su ukupno 4,1 odsto akcija te kompanije.

"Gaspromnjeft" je većinski udeo u NIS-u kupio za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja te kompanije do 2012. godine. Ruska državna kompanija preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine.

Akcijama NIS-a trguje se na Beogradskoj berzi od 30. avgusta 2010. godine. Trenutna cena te hartije od vrednosti je 490 dinara, a najviša je bila prvog dana trgovanja i iznosila je 550 dinara, dok je najniža cena iznosila 442 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik