Građani mogu iz Srbije da trguju na svetskim berzama

Bez autora
Jan 30 2011

Čini se komplikovano i teško za realizaciju, ali ako postoji volja i ako se ima viška novca, svaki građanin u Srbiji može trgovati hartijama od vrednosti na najvećim svetskim berzama. Kupovina i kasnije prodaja akcija bilo koje globalne kompanije poput "Gugla", "Tojote", "Samsunga", "Nokije"... moguća je i tehnički trošak trgovine je oko 30 evra. Trošenje para na berzi radi sticanja vlasništva nad akcijama i kasnije ostvarivanja zarade je cilj svakog učesnika, naravno moguć je i gubitak, podrazumeva obaveznog posrednika između fizičkog lica koje kupuje, i berze. Taj posrednik je broker i on kupuje ili prodaje po želji vlasnika novca odnosno akcija. Mada u Srbiji radi dosta brokerskih kuća, trenutno praktično samo „Ilirika investments“ ima sve važeće ugovore vezane za poslovanje na najvećim berzama od Amerike, preko Evrope, do Azije. Da bi neko postao korisnik usluge, procedura je jednostavna: potpisuje se ugovor sa brokerskom kućom, otvara se račun u nekoj od banaka u Srbiji i deponuju se određena dinarska ili devizna sredstva opredeljena za trgovanje.

Građani mogu iz Srbije da trguju na svetskim berzamaČini se komplikovano i teško za realizaciju, ali ako postoji volja i ako se ima viška novca, svaki građanin u Srbiji može trgovati hartijama od vrednosti na najvećim svetskim berzama...

Kupovina i kasnije prodaja akcija bilo koje globalne kompanije poput "Gugla", "Tojote", "Samsunga", "Nokije"... moguća je i tehnički trošak trgovine je oko 30 evra.

Trošenje para na berzi radi sticanja vlasništva nad akcijama i kasnije ostvarivanja zarade je cilj svakog učesnika, naravno moguć je i gubitak, podrazumeva obaveznog posrednika između fizičkog lica koje kupuje, i berze. Taj posrednik je broker i on kupuje ili prodaje po želji vlasnika novca odnosno akcija. Mada u Srbiji radi dosta brokerskih kuća, trenutno praktično samo „Ilirika investments“ ima sve važeće ugovore vezane za poslovanje na najvećim berzama od Amerike, preko Evrope, do Azije.

- Da bi neko postao korisnik usluge, procedura je jednostavna: potpisuje se ugovor sa brokerskom kućom, otvara se račun u nekoj od banaka u Srbiji i deponuju se određena dinarska ili devizna sredstva opredeljena za trgovanje. Naša brokerska provizija je maksimalno jedan odsto od iznosa transakcije - objašnjava Kristian Dinić, generalni menadžer “Ilirika investmentsa”.

Broker onda izlazi na bilo koju svetsku berzu i trguje u skladu sa svetskim željama. Za uspešne transakcije na berzi važno je biti dobro i pravovremeno informisan. Berze i brokeri znaju da je, recimo, ovih dana aktuelno saznanje da je južnokorejski “LG Electronics” objavio najveći neto gubitak u poslednjih sedam kvartala zbog slabe potražnje za televizorima i mobilnim telefonima. Ili da kompanija "Gugl" planira da u toku ove godine angažuje 6.200 novih radnika, što će biti najveće širenje do sada. Ipak, šta će biti kupljeno ili prodato na berzi u Njujorku ili Tokiju, odlučuje kupac odnosno prodavac, a broker to samo odradi. Naravno, postoji mogućnost i da se, recimo tako, broker ovlasti da radi samostalno za potrebe klijenta.

- Minimalna brokerska provizija inostranog brokera sa kojima mi radimo na svetskim berzama se kreće u rasponu od pet dolara za trgovanje u Americi, pet evra za berze u Evropi, pa do 60 evra za pojedina tržišta u jugoistočnoj Aziji - kaže Dinić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik