Hanfa na Burzi, financijerima situacija komična

Bez autora
Jul 27 2011

Skupština dioničara Zagrebačke banke (Zaba) u utorak je izglasala povećanje temeljnoga kapitala banke za 5,1 milijardu kuna izdavanjem četiri puta više novih dionica. Po četiri nove dionice Zaba će dodijeliti svakom postojećem dioničaru koji je bio upisan kao vlasnik dionica na dan održavanja skupštine. Time je okončan događaj zbog kojeg je izbio bizarni skandal na domaćem tržištu kapitala, koji već danima puni novinske stupce. Podsjetimo, prošlog je petka Zabina dionica potonula za 77 posto, a indeks Crobex - u čijem je sastavu i Zabina dionica - pao je za 4,5 posto. Nakon petka, na Zagrebačku burzu (ZSE) podigla se "kuka i motika", a optužuje ju se zbog cijelog niza propusta u trgovanju tom dionicom. Nisu zaustavili trgovanje, nisu korigirali indeks, krivo su izračunali pad cijene dionice Zabe, samo je dio optužbi na račun Burze. Kao kruna svega, navodno su na Burzu u ponedjeljak popodne navratili i iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Hanfa na Burzi, financijerima situacija komičnaSkupština dioničara Zagrebačke banke (Zaba) u utorak je izglasala povećanje temeljnoga kapitala banke za 5,1 milijardu kuna izdavanjem četiri puta više novih dionica.

Po četiri nove dionice Zaba će dodijeliti svakom postojećem dioničaru koji je bio upisan kao vlasnik dionica na dan održavanja skupštine. Time je okončan događaj zbog kojeg je izbio bizarni skandal na domaćem tržištu kapitala, koji već danima puni novinske stupce. Podsjetimo, prošlog je petka Zabina dionica potonula za 77 posto, a indeks Crobex - u čijem je sastavu i Zabina dionica - pao je za 4,5 posto.

Nakon petka, na Zagrebačku burzu (ZSE) podigla se »kuka i motika«, a optužuje ju se zbog cijelog niza propusta u trgovanju tom dionicom. Nisu zaustavili trgovanje, nisu korigirali indeks, krivo su izračunali pad cijene dionice Zabe, samo je dio optužbi na račun Burze. Kao kruna svega, navodno su na Burzu u ponedjeljak popodne navratili i iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Informaciju o izvanrednom nadzoru Hanfe na ZSE-u nisu mogli potvrditi niti komentirati. Službenu potvrdu potražili smo stoga u Hanfi. Zanimljivo je da, iako prvi čovjek financijske regulatorne agencije Ante Samodol u medijima tvrdi da je nadzor nad Burzom pokrenut, u Hanfi ističu da »radi očuvanja povjerljivosti postupaka Agencija javno ne iznosi pojedinosti ni informacije o tijeku svojih nadzornih aktivnosti i povezanim postupcima«.

Cijeli je problem nastao jer je određeni manji broj ulagača u petak nakon otvaranja trgovine počeo kupovati Zabine dionice po 218 kuna. Međutim, zanemarili su činjenicu da će vlasnici tih dionica službeno postati u srijedu te da nakon odluke Skupštine te dionice vrijede pet puta manje. Naime, iako se ne radi o klasičnom cijepanju dionica (stock-split), dokapitalizacija Zabe ima takav efekt na cijenu dionice. Valja naglasiti da je obavijest o Skupštini dioničara posljednji put objavljena još 15. lipnja, pa nitko ne može reći da nije bio obaviješten, što je i glavni argument Uprave Zagrebačke burze.

Prema mišljenju Stjepana Laće, analitičara ST Investa, Zagrebačka burza nije napravila propust. »Informacija o dokapitalizaciji Zagrebačke banke objavljena je dva puta, i to 10. i 15. lipnja. Međutim, mogli su biti proaktivni i zaustaviti trgovanje dionicama Zagrebačke banke do izglasavanja ove odluke na Glavnoj skupštini, a sve radi zaštite malih dioničara koji nisu u mogućnosti dnevno pratiti obavijesti sa ZSE-a ili nisu znali tumačiti informaciju iz poziva na Glavnu skupštinu. Nadalje, velika je vjerojatnost da je ovoliki pad Crobexa utjecao i na pad ostalih dionica, pa je sve dovelo do općeg negativnog sentimenta«, smatra Laća.

S Burze uzvraćaju da je smisao obustava omogućiti svim sudionicima tržišta pravodobnu i odgovarajuću reakciju na nove tržišne okolnosti. »Ovdje nije riječ o novim okolnostima budući da su sve informacije bile dostupne javnosti više od mjesec dana te nije bilo temelja za obustavu. Burza ne može reagirati na još nerealizirane buduće događaje, jer to je bio prijedlog o kojem se Glavna skupština izdavatelja tek trebala očitovati, a Skupština se može otkazati, prijedlog povući ili neizglasati«, poručuju s Burze.

Na pitanje smatra li da su ulagači sami krivi što je "roba" koju su kupili po 218 kuna već za nekoliko sati izgubila tri puta na vrijednosti, Laća kaže kako, »pravno gledano, stoji činjenica da su ulagači sami krivi za gubitke, jer je informacija javno objavljena i bila je svima dostupna«. Ipak, postavlja se i pitanje odgovornosti brokera tih ulagača koji ih nisu upozorili na njihov previd.

I dok Upravi Zagrebačke burze cijeli skandal nije nimalo smiješan jer ozbiljno utječe na reputaciju institucije kojoj su na čelu, to se ne bi moglo reći za ostatak financijske industrije. »Meni je sve ovo jako komično. Ne znam zašto su svi sada uzbudili kada je prijedlog Zabine uprave svima bio poznat«, smatra jedan financijer, koji je želio ostati anoniman.

Cijela priča o trgovanju Zabom još jednom pokazuje da kultura dioničarstva u Hrvatskoj nikada nije zaživjela. Mali, ali ponekad i veliki ulagači često zaboravljaju kako su dobici i gubici dva lica iste, burzovne medalje.

Odmah nakon odluke dioničara Zagrebačke banke, revidiran je indeks Crobex jer se broj Zabinih dionica povećao za pet puta. Osim toga, burza je ponovno izračunala vrijednosti indeksa za posljednja tri trgovinska dana. Tako je prilagođena vrijednost Crobexa za utorak 2.162,43 bodova, pet posto više nego što je vrijedio na kraju trgovanja. Za sporni prošli petak vrijednost iznosi 2207,85 bodova što je 5,4 posto više u odnosu na vrijednost na kojoj se Crobex tada zaustavio.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik