IGH i Dalekovod dobitnici borbe za Inu

Bez autora
Dec 19 2010

Optimistični trend nakon Molove ponude za Inine dionice najviše je podigao građevinski sektor. Unatoč tomu, burzovni indeks Crobex za sada ne pokazuje naznake stabilnijeg trenda rasta. Naime, prvi dan otkupa Ininih dionica Crobex je skočio za devet posto, a već dan kasnije rast je splasnuo na vrlo blagih 0,3 posto. Trgovinski četvrtak donio je pad indeksa od 1,5 posto. Kumulativno, u posljednja tri trgovinska dana Crobex je porastao za 7,7 posto. Među najlikvidnijim ovogodišnjim izdanjima najveći je rast u prvoj polovici ovog mjeseca, osim Ine, ostvarila dionica Instituta IGH skočivši za 47 posto. Slijedi je još jedna građevinska dionica - Dalekovodova, s rastom od 22,7 posto. Kod te dvije dionice prestaje dvoznamenkasti rast. Atlantska plovidba porasla je osam posto, Ericsson NT za 6,6 posto, a Ingra za šest posto. Popularni HT ojačao je 4,2 posto, a povlaštena dionica Adrisa za 3,5 posto. Jedini gubitnik je Atlantic čija je dionica izgubila blagih 0,6 posto.

IGH i Dalekovod dobitnici borbe za InuOptimistični trend nakon Molove ponude za Inine dionice najviše je podigao građevinski sektor.

Unatoč tomu, burzovni indeks Crobex za sada ne pokazuje naznake stabilnijeg trenda rasta. Naime, prvi dan otkupa Ininih dionica Crobex je skočio za devet posto, a već dan kasnije rast je splasnuo na vrlo blagih 0,3 posto. Trgovinski četvrtak donio je pad indeksa od 1,5 posto. Kumulativno, u posljednja tri trgovinska dana Crobex je porastao za 7,7 posto.

Među najlikvidnijim ovogodišnjim izdanjima najveći je rast u prvoj polovici ovog mjeseca, osim Ine, ostvarila dionica Instituta IGH skočivši za 47 posto. Slijedi je još jedna građevinska dionica - Dalekovodova, s rastom od 22,7 posto. Kod te dvije dionice prestaje dvoznamenkasti rast. Atlantska plovidba porasla je osam posto, Ericsson NT za 6,6 posto, a Ingra za šest posto. Popularni HT ojačao je 4,2 posto, a povlaštena dionica Adrisa za 3,5 posto. Jedini gubitnik je Atlantic čija je dionica izgubila blagih 0,6 posto.

Građevinare kao najveće dobitnike detektira i Roman Rinkovec, investicijski savjetnik u Credosu. »Međutim, već danas je taj rast dosta okopnio. Bojim se da će pozitivna atmosfera biti kratkog vijeka. Ipak, vjerujem da ima ulagača koji su u posljednja tri dana lijepo zaradili«, komentirao je Rinkovec. Podsjeća da je Crobex počeo rasti još prije dva tjedna. Od 2. prosinca, kada je objavljena Molova ponuda, indeks je do ove srijede porastao za gotovo 16 posto. »Već nakon objavljivanja ponude ulagačima je proradila mašta koje bi dionice mogli kupiti vlasnici Ininih dionica nakon prodaje. To je dalo značajan vjetar u leđa. Već do utorka, kada je krenuo otkup, rast indeksa bio je značajan. Međutim, već se jučer vidjelo da je taj rast na izdisaju«, kazao je Rinkovec.

Prema njegovu mišljenju, to je bilo i očekivano. »Likvidnost je sada nešto bolja, ali je makroekonomsko okruženje još uvijek jednako loše«, ocjenjuje Rinkovec. »Rast je bio dovoljno jak, a velika je stvar što je za sada Crobex na godišnjoj razini u pozitivnom području. Dao Bog da tako i ostane«, smatra Rinkovec. S druge strane, Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa, smatra da je rast različitih sektora ulagačka oklada da bi moglo doći do rasta najrizičnijih dionica. »Međutim, još je prerano govoriti gdje će se sliti većina novca od Ine. Treba pričekati stabilizaciju cijena«, smatra Brborović. Dodaje da glavnina kapitala od prodaje Ininih dionica neće biti reinvestirana u druge dionice. No, kako je riječ o puno novca, već reinvestiranih 20 do 30 posto značajno bi pomoglo rastu cijelog tržišta. »Otkup će u svakom slučaju podignuti opću razinu cijena, odnosno burzovni indeks. Cijene su do sada vrlo deprimirane«, ističe Brborović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik