Istanbulska berza kupila 24,38% Montenegroberze

Bez autora
Dec 18 2013

Istanbulska berza kupila je juče 24,38 odsto akcija Montenegroberze, nakon skoro godinu pregovora. Izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović saopštio je da je u prodaji akcija učestvovalo šest malih akcionara, među kojima je i Monte Adria broker, koja je imala najveće pojedinačno vlasništvo od dioničara koji su učestvovali u prodaji. Nakon današnjih transakcija Istanbulska berza postala je sa 24,38 odsto vlasništva akcionar Montenegroberze. Ukupna vrijednost transakcija iznosila je 449,79 hiljada eura, pri čemu je trgovano sa 766 akcija po cijeni od 587,2 eura, koja predstavlja knjigovodstvenu vrijednost akcija Montenegroberze na kraju prošle godine. Jedna transakcija zaključena je putem blok posla, a ostale dvije putem aukcijskog trgovanja.

Istanbulska berza kupila 24,38% MontenegroberzeIstanbulska berza kupila je juče 24,38 odsto akcija Montenegroberze, nakon skoro godinu pregovora.

Izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović saopštio je da je u prodaji akcija učestvovalo šest malih akcionara, među kojima je i Monte Adria broker, koja je imala najveće pojedinačno vlasništvo od dioničara koji su učestvovali u prodaji.

- Nakon današnjih transakcija Istanbulska berza postala je sa 24,38 odsto vlasništva akcionar Montenegroberze. Ukupna vrijednost transakcija iznosila je 449,79 hiljada eura, pri čemu je trgovano sa 766 akcija po cijeni od 587,2 eura, koja predstavlja knjigovodstvenu vrijednost akcija Montenegroberze na kraju prošle godine – rekao je Maksimović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je jedna transakcija zaključena putem blok posla, a ostale dvije putem aukcijskog trgovanja.

Maksimović je ocijenio da je na taj način, nakon skoro godinu usješnih pregovora i uz koordinaciju Atlas grupe kao većinskog vlasnika Montenegroberze, na crnogorsko tržište kapitala došla jaka institucija i pouzdan partner.

- Današnji dan predstavlja jedan od važnijih dana trgovanja koji se odigrao na crnogorskom tržištu kapitala u njegovoj istoriji. Istanbulska berza ujedno predstavlja prvog pravnog subjekta sa prostora Turske, odnosno Azije koji je ušao na finansijsko tržište Crne Gore – naveo je Maksimović.

On je dodao da će na taj način mala crnogorska berza postati dio najveće grupacije svjetskih berzi.

Maksimović je najavio i da se u narednom periodu očekuje ulazak još jedne finansijske institucije u akcionarsku strukturu Montenegroberze, čime će crnogorska berza imati najjaču strukturu dioničara među svim berzama u regionu, što će predstavljati veliki impuls za dalji razvoj tržišta kapitala.

Maksimović je saopštio da će ulazak još jednog partnera u vlasničku strukturu Montenegroberze biti prijatno iznenađenje, posebno za Vladu Crne Gore.

- Nakon završetka tog postupka koji očekujemo u prvom kvartalu naredne godine, zauzećemo mjesto koje nam sigurno pripada – dodao je Maksimović.

Predsjednik Odbora direktora Montenegroberze i glavni izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić rekao je da je zadovoljan što je posao u vezi ulaska novog partnera konačno dobio epilog, jer to, kako je ocijenio, nije bio nimalo lak ni brz proces.

- Atlas grupa je i prilikom preuzimanja većinskog paketa akcija u Nex i Montenegroberzi prije nekoliko godina saopštila da je osnovni cilj toga strateška i razvojna priča – kazao je Đurđić.

On je dodao da je ulazak Istanbulske berze u vlasničku strukturu Montenegroberze kruna cijelog tog procesa i rada.

- Dobili smo izuzetno jakog strateškog partnera sa kojim ćemo moći da radimo neke vrlo bitne stvari za razvoj tržišta kapitala Crne Gore, a i ekonomije – smatra Đurđić.

On je objasnio da je u Istanbulu trenutno pola tržište akcija, a pola obveznica, objašnjavajući da je tržište obveznica u Crnoj Gori dosta loše.

- S njima ćemo raditi intenzivnije na toj priči – naveo je Đurđić.

Tržišna kapitalizacija na Istanbulskoj berzi na kraju novembra iznosila je oko 280 milijardi dolara, dok je dnevni promet akcijama bio oko 1,7 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik