Izloženost investitora riziku i akcijama najveća u poslednjih deset godina

Bez autora
Feb 22 2021

Strahovi da je rast cena deonica otišao predaleko (pogotovo sada kad su prinosi obveznica počeli rasti) doveli su do pada indeksa S&P 500 i Nasdaq prošle nedelje. Deonice Facebooka i Applea skliznule su za oko četiri odsto.

Nedavno istraživanje koje je sprovela Bank of America među upraviteljima imovine pokazuje da trenutno rekordni udeo ulagača preuzima više rizika nego inače. Izloženost deonicama i sirovinama najveća je u poslednjih deset godina, a novčana je pozicija na najnižem nivou od marta 2013.

Raste i zabrinutost na tržištu zbog mogućeg jačanja inflacije. Deo analitičara upozorava da bi veliki fiskalni i monetarni podsticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo Fed da poveća ključne kamate pre nego što se na tržištu očekuje.

„Rast dugoročnih prinosa poslednjih dana pritišće tržišta deonica”, kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

Tako su u Nemačkoj prinosi na 10-godišnje državne obveznice dosegli najviši nivo od juna. Prinosi na britanske 10-godišnje obveznice kreću se, pak, na najvišem nivou u poslednjih 10 meseci, a na američke 10-godišnje državne obveznice na najvišim razinama u godinu dana, oko 1,3 odsto, prenosi Seebiz.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik