Ko kupuje akcije NIS-a?

Bez autora
Dec 05 2010

Akcijama NIS-a trguje se od 30. avgusta i građani koji su dali nalog za prodaju, a za tri meseca u tome nisu uspeli, automatski se brišu iz registra berze. Za novi nalog moraju ponovo u poštu. Besplatne akcije NIS-a dobilo je četiri miliona i 800 hiljada građana. Na šalterima pošta, od kako je počelo primanje naloga za prodaju akcija NIS-a nema čekanja i posao se završi za par minuta. Ne pitajući za cenu u ova krizna vremena, oko 800 hiljada građana je pokušalo da proda akcije, a tek polovina je i uspela u tome. U Beogradu je ispostavljeno najviše naloga, zatim sledi područje Šapca, Niša, a onda Novog Sada. Najmanje naloga ispostavljeno je na području Kosova i Bora. Oni koji nisu uspeli da akcije prodaju po ceni koju su tražili, moraju da provere kada im ističe rok važenja naloga, jer neće više biti u sistemu berze. Građani kojima je istekao nalog koji važi 90 dana od dana ispostavljanja, ukoliko žele da prodaju svoje akcije, mogu doći na šalter pošte za novi.

Ko kupuje akcije NIS-a?Ne pitajući za cenu, oko 800 hiljada građana pokušalo je da proda akcije NIS-a, a tek polovina je i uspela u tome. Nagađa se da među kupcima akcija ima i naftnih kompanija, ali i poznatih srpskih preduzetnika.

Akcijama NIS-a trguje se od 30. avgusta i građani koji su dali nalog za prodaju, a za tri meseca u tome nisu uspeli, automatski se brišu iz registra berze. Za novi nalog moraju ponovo u poštu. Besplatne akcije NIS-a dobilo je četiri miliona i 800 hiljada građana.

Na šalterima pošta, od kako je počelo primanje naloga za prodaju akcija NIS-a nema čekanja i posao se završi za par minuta. Ne pitajući za cenu u ova krizna vremena, oko 800 hiljada građana je pokušalo da proda akcije, a tek polovina je i uspela u tome.

"U Beogradu je ispostavljeno najviše naloga, zatim sledi područje Šapca, Niša, a onda Novog Sada. Najmanje naloga ispostavljeno je na području Kosova i Bora", kaže Gordana Lešević iz PTT-a Srbija.

Oni koji nisu uspeli da akcije prodaju po ceni koju su tražili, moraju da provere kada im ističe rok važenja naloga, jer neće više biti u sistemu berze.

"Građani kojima je istekao nalog koji važi 90 dana od dana ispostavljanja, ukoliko žele da prodaju svoje akcije, mogu doći na šalter pošte za novi", kaže Ivan Bojičić iz "Poštanske štedionice".

Akcije su najviše vredele prvog dana, 550 dinara, a najniža oko 440, dok se protekle sedmice ustalila na oko 480 dinara. Trgovanje akcijama NIS-a za beogradsku berzu je ipak, dobar posao.

"Svaki trgovački dan na Berzi bio je uspešan za trgovanje NIS-ovim akcijama, u proseku oko 160.000 evra dnevno se trguje ovom hartijom", navodi Gordana Dostanić, direktor Beogradske berze.

Veliko interesovanje

Za kupovinu akcija NIS-a, u brokerskim kućama kažu vlada veliko interesovanje, jer se zna da se većinski vlasnik, "Gaspromnjeft" zakonom obavezao da će u februaru ponuditi otkup preostalih akcija po 4,8 evra.

"To su obično veliki investitori, pravna lica, domaće osiguravajuće kuće, domaći privatni penzioni fondovi, strani investicioni fondovi, uglavnom profesionalni investitori kojima zarada od pet do šest procenata do februara naredne godine predstavlja prilično dobar prihod", kaže Nenad Gujaničić, broker "Sinteze Invest Grupe".

U javnosti se nagađa da među kupcima akcija ima i naftnih kompanija, ali i poznatih srpskih preduzetnika.

Berzanski stručnjaci ocenjuju da će cena na proleće zavisiti od poslovnog rezultata NIS-a za ovu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik