Kompanija "Tigar" kupuje sopstvene akcije

Bez autora
Nov 18 2010

Kompanija "Tigar" iz Pirota će kupiti pet odsto sopstvenih akcija kako bi održala tržišnu likvidnost i sprečila dalje neposredne štete po akcionarsko društvo i akcionare. Ta odluka donesena je nakon procene Upravnog odbora da je trenutno niska tržišna kapitalizacija prouzrokovana izuzetno niskom likvidnošću, odnosno malim obimom trgovanja i da zato treba doneti odluku u cilju davanja pozitivnog impulsa tržištu kapitala. Postoji mogućnost da kompanija u određenim ograničenim slučajevima donese odluku da može da kupuje do određene visine sopstvenog akcijskog kapitala, a postoji obaveza da ih u određenom roku proda. Finansijske performanse preduzeća su dobre, na šta ukazuje i finansijski izveštaj preduzeća. U proteklih devet meseci ove godine poslovni prihodi porasli su za 36 odsto. Odluka o otkupu pet odsto sopstvenih akcija donesena je kako bi kompanija mogla da reaguje i spreči poremećaj na tržištu hartija od vrednosti. "Tigar" je na Berzi emitovao ukupno 1.718.460 običnih akcija sa pravom glasa, nominalne vrednosti 1.200 dinara, a otkupiće 85.923 svojih akcija.

Kompanija "Tigar" kupuje sopstvene akcijeKompanija "Tigar" iz Pirota će kupiti pet odsto sopstvenih akcija kako bi održala tržišnu likvidnost i sprečila dalje neposredne štete po akcionarsko društvo i akcionare.

Direktor korporativnih komunikacija u "Tigru" a.d. Srđan Stojanović, izjavio je danas Tanjugu da je ta odluka donesena nakon procene Upravnog odbora da je trenutno niska tržišna kapitalizacija prouzrokovana izuzetno niskom likvidnošću, odnosno malim obimom trgovanja i da zato treba doneti odluku u cilju davanja pozitivnog impulsa tržištu kapitala.

"Postoji mogućnost da kompanija u određenim ograničenim slučajevima donese odluku da može da kupuje do određene visine sopstvenog akcijskog kapitala", objasnio je Stojanović, dodajući da postoji obaveza da ih u određenom roku proda.

On je kazao da su finansijske performanse preduzeća dobre, na šta ukazuje i finansijski izveštaj preduzeća.

On je precizirao da su u proteklih devet meseci ove godine poslovni prihodi porasli za 36 odsto.

Odluka o otkupu pet odsto sopstvenih akcija donesena je kako bi kompanija mogla da reaguje i spreči poremećaj na tržištu hartija od vrednosti.

"Tigar" je na Berzi emitovao ukupno 1.718.460 običnih akcija sa pravom glasa, nominalne vrednosti 1.200 dinara, a otkupiće 85.923 svojih akcija.

Komisija za listing i kotaciju Beogradske berze dala je pre 12 dana rok od mesec dana "Tigru a.d." da obezbedi ispunjenost kriterijuma tržišne likvidnosti za akcije koje se nalaze na najkvalitetnijem segmentu tržišta kapitala - prajm marketu.

Ukoliko se to ne bi dogodilo u predviđenom roku, Komisija za listing je upozorila da će vlasničke hartije tog preduzeća prebaciti na listing B, odnosno standard market.

U obrazloženju Beogradske berze tada je navedeno da je tokom periodičnog sagledavanja ispunjenosti uslova za listing hartija od vrednosti konstatovano da nivo tržišne likvidnosti "Tigrovih" akcija nije u skladu sa Pravilnikom Berze, što je uticalo na opšte stanje na finansijskom tržištu koje karakteriše niska likvidnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik