Kompanije sa SASE u Dow Jones Feas porodici indeksa

Bez autora
Mar 23 2010

Dow Jones Indexes, vodeći svjetski ponuđač indeksa, objavio je uključenje kompanija iz Bosne i Hercegovine u familiju Dow Jones FEAS indeksa. Ovim potezom, ukupan broj država koje su uključene u ovu seriju indeksa porastao je sa 10 na 11 država. Dow Jones FEAS indeksi mjere performans kompanija uključenih u indekse u zemljama Euroazijske regije. Sastoje se iz jednog mješovitog (composite) indeksa - "Dow Jones FEAS Composite" i dva regionalna sub-indeksa - "DJ FEAS Middle East/Caucasus Index " i "DJ FEAS South East Europe Index". Kompanije sa Sarajevske berze bit će zastupljene u Composite i South East Europe indeksima, zajedno sa kompanijama sa berzi u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Sofiji i Istanbulu. Indeksi iz porodice Dow Jones FEAS su dizajnirani da pokrivaju 95 posto free-float (slobodno raspoložive) tržišne kapitalizacije (tržišne vrijednosti) svakog tržišta. Obračun i objava vrijednosti indeksa vrši se u eurima i američkim dolarima, a kao ponder se koristi slobodno raspoloživa tržišna kapitalizacija.

Kompanije sa SASE u Dow Jones Feas porodici indeksaDow Jones Indexes, vodeći svjetski ponuđač indeksa, objavio je uključenje kompanija iz Bosne i Hercegovine u familiju Dow Jones FEAS indeksa.

Ovim potezom, ukupan broj država koje su uključene u ovu seriju indeksa porastao je sa 10 na 11 država. Dow Jones FEAS indeksi mjere performans kompanija uključenih u indekse u zemljama Euroazijske regije. Sastoje se iz jednog mješovitog (composite) indeksa - "Dow Jones FEAS Composite" i dva regionalna sub-indeksa - "DJ FEAS Middle East/Caucasus Index " i "DJ FEAS South East Europe Index".

Kompanije sa Sarajevske berze bit će zastupljene u Composite i South East Europe indeksima, zajedno sa kompanijama sa berzi u Beogradu, Zagrebu, Skoplju, Sofiji i Istanbulu.

Indeksi iz porodice Dow Jones FEAS su dizajnirani da pokrivaju 95 posto free-float (slobodno raspoložive) tržišne kapitalizacije (tržišne vrijednosti) svakog tržišta. Obračun i objava vrijednosti indeksa vrši se u eurima i američkim dolarima, a kao ponder se koristi slobodno raspoloživa tržišna kapitalizacija.

Spisak kompanija koje ulaze u sastav indeksa bit će objavljen naknadno.

Uključenje kompanija sa Sarajevske berze-burze predstavlja dodatno povećanje vidljivosti kompanija iz Bosne i Hercegovine na međunarodnom investicijskom horizontu, te daje signal da BiH ima kvalitetne kompanije koje mogu da privuku međunarodne investitore na naše tržište, saopćio je SASE.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik