Kriza u dvije godine zatvorila deset brokerskih kuća

Bez autora
Oct 28 2010

Kriza na crnogorskom tržištu kapitala u posljednje dvije godine do sada je zatvorila deset od 32 brokerske kuće koje su radile 2007. i 2008. godine. Posljednja je, sredinom septembra, prestala da radi brokerska kuća MB broker iz Podgorice. Na spisku ovlašćenih posrednika na berzi Komisije za hartije od vrijednosti KHOV i dalje je Montenegro broker diler kojem je oduzeta dozvola za rad, a u evidenciji je samo zato što nije izbrisan iz registra suda. Pred zatvaranjem je još nekoliko ovlašćenih brokerskih kuća iz Podgorice, Nikšića i Budve. Procjenjuje se da brokerska kuća sa troje zaposlenih treba dnevno da obavi tridesetak transakcija odnosno ostvari mjesečni promet od oko milion eura, samo da bi joj poslovanje bilo na nuli. Na obje crnogorske berze dnevno se obavi manje od 100 transakcija, a mjesečni promet je tri-četiri miliona eura što nije dovoljno ni za rentabilan rad pet brokerskih kuća od preostale 22.

Kriza u dvije godine zatvorila deset brokerskih kućaKriza na crnogorskom tržištu kapitala u posljednje dvije godine do sada je zatvorila deset od 32 brokerske kuće koje su radile 2007. i 2008. godine.

Posljednja je, sredinom septembra, prestala da radi brokerska kuća MB broker iz Podgorice. Na spisku ovlašćenih posrednika na berzi Komisije za hartije od vrijednosti KHOV i dalje je Montenegro broker diler kojem je oduzeta dozvola za rad, a u evidenciji je samo zato što nije izbrisan iz registra suda. Pred zatvaranjem je još nekoliko ovlašćenih brokerskih kuća iz Podgorice, Nikšića i Budve.

Mediji prenose da se procjenjuje da brokerska kuća sa troje zaposlenih treba dnevno da obavi tridesetak transakcija odnosno ostvari mjesečni promet od oko milion eura, samo da bi joj poslovanje bilo na nuli.

Na obje crnogorske berze dnevno se obavi manje od 100 transakcija, a mjesečni promet je tri-četiri miliona eura što nije dovoljno ni za rentabilan rad pet brokerskih kuća od preostale 22.

U Crnoj Gori rade NEX Montenegro berza i Montenegroberza koje su u fazi ujedinjenja, odnosno NEX je pripojen Montenegroberzi.

Do konačnog ujedinjenja, kako je nedavno saopštila Montenegroberza, treba završiti tehničko povezivanje i registraciju kod nadležnih institucija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik