Kupovina akcija u industriji hrane najmanje rizična

Bez autora
Mar 14 2011

Ako država proda „Telekom”, ove deonice bi mogle da budu najisplativije među akcijama javnih preduzeća na Beogradskoj berzi. Dobri rezultati Aerodroma „Nikola Tesla” i NIS-a govore u prilog i njihovim akcijama, a zaradu treba očekivati i na deonicama banaka. Da li će tender za prodaju „Telekoma” uspeti znaće se 21. marta kada ističe rok za podnošenje obavezujućih ponuda. Ukoliko uspe, akcije ove kompanije trebalo bi da budu na berzi za nekoliko meseci. Akcijama Aerodroma i NIS-a, dakle, pridružiće se i deonice trećeg javnog preduzeća koje se na berzama u regionu i svetu pokazalo kao najatraktivnija hartija za trgovanje. Akcijom Aerodroma počelo se trgovati pre mesec dana i od tada je njena vrednost skočila za 10 odsto.

Kupovina akcija u industriji hrane najmanje rizičnaAko država proda „Telekom”, ove deonice bi mogle da budu najisplativije među akcijama javnih preduzeća na Beogradskoj berzi...

Dobri rezultati Aerodroma „Nikola Tesla” i NIS-a govore u prilog i njihovim akcijama, a zaradu treba očekivati i na deonicama banaka, tvrde brokeri.

Da li će tender za prodaju „Telekoma” uspeti znaće se 21. marta kada ističe rok za podnošenje obavezujućih ponuda. Ukoliko uspe, akcije ove kompanije trebalo bi da budu na berzi za nekoliko meseci. Akcijama Aerodroma i NIS-a, dakle, pridružiće se i deonice trećeg javnog preduzeća koje se na berzama u regionu i svetu pokazalo kao najatraktivnija hartija za trgovanje.

Akcijom Aerodroma počelo se trgovati pre mesec dana i od tada je njena vrednost skočila za 10 odsto. Juče je ova deonica vredela 510 dinara, a polovinom februara 461 dinar. Akcija NIS-a istovremeno je zabeležila blaži rast sa 491 na 499 dinara, ali je od njenog izlaska na berzu u avgustu prošle godine ova deonica izgubila jedan odsto vrednosti.

Nenad Gujaničić iz brokerske kuće „Sinteza” kaže da će najmanje rizika nositi firme čiji proizvodi i usluge imaju stabilnu tražnju i u teškim vremenima.

- To su kompanije iz oblasti farmacije, industrije hrane i telekomunikacija. Ovakvih preduzeća nema puno na Beogradskoj berzi, pa je teško napraviti pravi izbor, ali bi izlazak „Telekoma” na tržište mogao da promeni situaciju.

Takođe, posle okončanja ponude za preuzimanje akcija NIS-a i verovatnog pada njihove cene, deonice ove kompanije, koja je počela da ostvaruje odlične rezultate, biće dobra prilika. Biće interesantne i akcije Aerodroma koji je objavio rekordnu dobit od 2,2 milijarde dinara u prošloj godini - kaže Gujaničić za „24 sata”.

U „Dunav penzionom fondu” ocenjuju da će da će u fokusu najvećeg broja investitora i dalje biti banke.

- Izuzimajući akcije javnih preduzeća, drugi sektori neće biti toliko interesantni. Razlog je mala likvidnost i koncentrisana vlasničke strukture akcionara - kaže za „24 sata” Ivan Batinica, portfolio menadžer u „Dunav penzionog fonda”.

Prošle godine akcije banaka su bile među najtrgovanijima na berzi. Na prvom mestu bile su deonice AIK banke, a kupovane su i deonice „Agrobanke”. Ove deonice su nastavile da rastu i ove godine.

Na cenu akcije utiče poslovanje preduzeća, politička i ekonomska situacija u zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik