Ljubljanska borza operativno povezana sa SEE Linkom

Bez autora
Dec 08 2016

Nakon potpisivanja sporazuma o pridruživanju početkom ove godine, Ljubljanska burze (LJSE) postala je aktivan član SEE Link mreže, čime je putem SEE Link sustava omogućeno trgovanje vrijednosnicama uvrštenima na LJSE, izvijestili su u četvrtak sa Zagrebačke burze. Time je LJSE postala druga burza koja se aktivno uključila u SEE Link nakon tri burze utemeljiteljice (Bugarske, Makedonske i Zagrebačke), te Beogradske burze, koja je operativno pridružena SEE Linku prije nekoliko dana. Predsjednik Uprave Ljubljanske burze Aleš Ipavec je istaknuo kako su Ljubljanska i Beogradska burza zadnje burze iz regije jugoistočne Europe koje su se pridružile SEE Linku i to vidi kao važan korak prema još intenzivnijoj regionalnoj suradnji. Manje burze iz regije mogu biti uspješne jedino stvarajući jake međusobne veze na način koji će voditi kreiranju snažnog regionalnog tržišta, kazao je.

Ljubljanska borza operativno povezana sa SEE LinkomNakon potpisivanja sporazuma o pridruživanju početkom ove godine, Ljubljanska burze (LJSE) postala je aktivan član SEE Link mreže, čime je putem SEE Link sustava omogućeno trgovanje vrijednosnicama uvrštenima na LJSE, izvijestili su u četvrtak sa Zagrebačke burze.

Time je LJSE postala druga burza koja se aktivno uključila u SEE Link nakon tri burze utemeljiteljice (Bugarske, Makedonske i Zagrebačke), te Beogradske burze, koja je operativno pridružena SEE Linku prije nekoliko dana.

Predsjednik Uprave Ljubljanske burze Aleš Ipavec je istaknuo kako su Ljubljanska i Beogradska burza zadnje burze iz regije jugoistočne Europe koje su se pridružile SEE Linku i to vidi kao važan korak prema još intenzivnijoj regionalnoj suradnji. "Manje burze iz regije mogu biti uspješne jedino stvarajući jake međusobne veze na način koji će voditi kreiranju snažnog regionalnog tržišta", kazao je.

SEE Link je projekt koji su pokrenule Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza radi stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima. Te tri burze, kako se navodi, utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim vlasničkim udjelima.

EBRD je osigurao potporu od 540 tisuća eura namijenjenu uspostavi tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga, dok su burze utemeljiteljice doprinijele s 80 tisuća eura kapitalno osnaživši SEE Link.

SEE Link sustav za razmjenu naloga postao je potpuno operativan krajem ožujka ove godine.

Dva SEE Link indeksa – SEE LinX i SEE LinX EWI ‒ počeli su se računati početkom travnja, a sastoje se od 10 najlikvidnijih dionica uvrštenih na tri burze. S novim tržištima koja su pristupila SEE Linku, u idućem razdoblju planirana je revizija indeksa kako bi se osigurao čim reprezentativniji pregled tržišta.

Još se tri burze koje su potpisale sporazume o pridruživanju pripremaju za operativno priključivanje SEE Link mreži - burze iz Atene, Banja Luke, Crne Gore i Ljubljane, dok su još neke regionalne burze iskazale interes za pridruživanjem.

Nakon uključenja Ljubljanske burze, SEE Link sustav podržava trgovanje na pet tržišta (bugarskom, hrvatskom, makedonskom, slovenskom i srbijanskom), s ukupnom tržišnom kapitalizacijom većom od 38,5 milijarde američkih dolara i više od 500 vrijednosnica dostupnih za trgovanje.

Trenutačno je na platformu priključeno 27 investicijskih društava, tj. brokerskih kuća iz Bugarske, Hrvatske i Makedonije, dok je 7 brokerskih kuća članica Beogradske burze u procesu priključenja SEE Linku.

Cilj je čitavog projekta pozitivno utjecati na likvidnost te omogućiti jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere, navodi se u priopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik