Lufthanza će od 22. juna biti izuzeta iz indeksa DAX

Bez autora
Jun 07 2020

Nemačka avio-kompanija Lufthanza će od 22. juna biti isključena iz nemačkog indeksa DAX.

Tako će u poslednje tri godine iz DAX-a biti uklonjena tri njegova osnivača, javlja Agencija Anadolija (AA).

DAX je najvažniji indeks na nemačkom tržištu deonica i jedan od glavnih evropskih indeksa vezanih za tržišta hartija od vrednosti. Indeks formira Dojče berza.

U saopštenju iz Dojče berze navedeno je da će 22. juna kompanija za nekretnine Deutsche Wohnen SE zameniti Lufthansa AG u indeksu DAX 30.

Lufthanza, koja je jedna od 30 članica osnivača DAX-a 1988. godine, nakon 22. juna će se trgovati unutar MDAX indeksa, koji je indeks srednjih kompanija.

Lufthansa ima 135.000 zaposlenih širom sveta, a izgubila je gotovo 40 odsto vrednosti u poslednjih šest mjeseci.

Kompanija je bila gotovo u bankrotu zbog epidemije koronavirusa koja je dovela do globalnih ograničenja putovanja. Nemačka vlada zaštitila je kompaniju od bankrota pružajući paket pomoći u iznosu od devet milijardi evra.

Nakon gotovo 40-procentnog pada cena deonica ove godine, tržišna vrednost kompanije pala je na oko 4,9 milijardi evra. To je Lufthanzu učinilo tek 60. po veličini nemačkom kompanijom.

Kako prenosi AA, Lufthansa grupa objavila je da je neto gubitak u prvom kvartalu ove godine povećan sa 342 miliona evra na 2,1 milijardu zbog izbijanja pandemije COVID-19 i globalnih ograničenja putovanja.

U 2018. Dojče berza je izuzela drugu najveću banku u Nemačkoj, Komercbanku, iz DAX indeksa i u indeks uključila kompaniju za elektronski platni sistem Wirecard.

Komercbanka je takođe bila jedan od 30 članova osnivača DAX-a.

Godine 2019. nemački proizvođač čelika i tehnološka kompanija Tisen Krup, takođe član i osnivač indeksa, uklonjen je iz DAX-a i zamenio ga je proizvođač motora aviona MTU Aero endžins.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik