Luka Ploče u prvoj kotaciji burze

Bez autora
Oct 02 2011

Na elitno Službeno tržište Zagrebačke burze uvrštena je nova dionica, Luka Ploče. Tom se dionicom dosad trgovalo na manje zahtjevnom Redovitom tržištu. Ugovor o uvrštenju Luke Ploče u prvu kotaciju u petak su u Zagrebu potpisali čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić te Ivan Pavlović, predsjednik Uprave te kompanije. Ova je godina vrlo aktivna za domaću burzu. Pojačali su nadzor nad izdavateljima jer žele što transparentnije trgovanje. Službeno tržište trebalo bi služiti kao set najboljih hrvatskih kompanija i ima svoje posebne zahtjeve vezane uz transparentnost poslovanja, pa se iznenade kad vide dobrovoljca za ulazak u takvu kotaciju. To je svakako hvalevrijedan potez i očekuje se nova uvrštenja. Ulazak u Službeno tržište stavlja nas uz bok luka koje također kotiraju u najvišoj burzovnoj kotaciji, poput Luke Koper, dodao je Pavlović. Uvrštenjem u višu kotaciju ta dionica postaje privlačnija mirovinskim fondovima jer ih regulativa potiče na ulaganja u vrijednosnice iz viših kotacija kroz manja ograničenja. Osim toga, veći interes investicijske javnosti trebao bi donijeti, barem u teoriji, i veću likvidnost dionice. Luka Ploče nedavno je dovršila proces dokapitalizacije kroz izdavanje novih dionica.

Luka Ploče u prvoj kotaciji burzeNa elitno Službeno tržište Zagrebačke burze uvrštena je nova dionica, Luka Ploče. Tom se dionicom dosad trgovalo na manje zahtjevnom Redovitom tržištu.

Ugovor o uvrštenju Luke Ploče u prvu kotaciju u petak su u Zagrebu potpisali čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić te Ivan Pavlović, predsjednik Uprave te kompanije. Kako je izjavila Gažić, ova je godina vrlo aktivna za domaću burzu.

»Pojačali smo nadzor nad izdavateljima jer želimo što transparentnije trgovanje. Službeno tržište trebalo bi služiti kao set najboljih hrvatskih kompanija i ima svoje posebne zahtjeve vezane uz transparentnost poslovanja, pa se iznenadimo kad vidimo dobrovoljca za ulazak u takvu kotaciju. To je svakako hvalevrijedan potez i očekujemo nova uvrštenja«, naglasila je Gažić.

Posljednjem uvrštenju na Službeno tržište svjedočili smo prije godinu dana kad se na taj korak odlučio AD Plastik.

»Ulazak u Službeno tržište stavlja nas uz bok luka koje također kotiraju u najvišoj burzovnoj kotaciji, poput Luke Koper«, dodao je Pavlović. Uvrštenjem u višu kotaciju ta dionica postaje privlačnija mirovinskim fondovima jer ih regulativa potiče na ulaganja u vrijednosnice iz viših kotacija kroz manja ograničenja. Osim toga, veći interes investicijske javnosti trebao bi donijeti, barem u teoriji, i veću likvidnost dionice.

Luka Ploče nedavno je dovršila proces dokapitalizacije kroz izdavanje novih dionica. Izdano je 200.153 nove dionice po cijeni od 850 kuna, pa je tvrtka prikupila 170 milijuna kuna svježeg kapitala. »Taj nam je novac potreban za razvoj Luke, a ne za tekuću likvidnost«, istaknuo je Pavlović napominjući da je tvrtka nisko zadužena.

U kratkoj prezentaciji, predsjednik Uprave predstavio je plan investicija nakon kojih bi pločanska luka trebala postati jedna od najmodernijih luka na Mediteranu. Do kraja 2015. uložit će se 33 milijuna kuna u postojeću luku, a u novi kontejnerski terminal 48 milijuna. U terminal za rasute terete bilo bi uloženo 290 milijuna kuna. »Trebamo razvijati Luku da bismo opstali. U posljednjih deset godina veličina kontejnerskih brodova se utrostručila i morate imati tehnologiju da biste opsluživali takve brodove«, ustvrdio je Pavlović.

Nakon provedene dokapitalizacije, udjel države u Luci Ploče pao je ispod 20 posto. Snižavanjem državnog udjela ispunjen je uvjet koji je postavila Svjetska banka kako bi Lučkoj upravi Ploče odobrila tranšu kredita od 50 milijuna dolara. Tri obvezna mirovinska fonda - PBZ/CO, AZ i Raiffeisen - trenutno u Luci Ploče imaju 18 posto udjela, a dobrovoljni mirovinski fond AZ Profit 4,37 posto. Dionice su kupile i dvije banke, PBZ (5,2 posto udjela) te Raiffeisen banka (3,5 posto) koja je bila i savjetnik za provedbu javne ponude novih dionica.

»Ta je transakcija po mnogo čemu bila specifična i značajna. Značajna je po tome što je to prva javna ponuda dionica neke hrvatske kompanije nakon nekoliko godina. Specifična je zato što je hrvatska kompanija tražila novac od hrvatskih investitora, što znači da se kapital i u ovim vremenima može pronaći«, rekao je Zoran Košćak, član Uprave Raiffeisena. Osim mirovinskih fondova, koji su generirali 56 posto potražnje za novim dionicama, za ulaganje se odlučilo i oko 500 fizičkih osoba.

»Iako je to daleko od broja građana koji su sudjelovali u javnim ponudama Ine ili HT-a, ipak budi blagi optimizam da se građani vraćaju na tržište kapitala«, zaključio je Košćak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik