Majkrosoft za pet minuta izgubio 17 milijardi dolara

Bez autora
Feb 16 2020

Majkrosoftove akcije juče su pale, odmah nakon što je savezni sudija naredio privremeno zaustavljanje ugovora JEDI koji je Pentagon dodelio ovoj kompaniji prošle godine.

Usled pada vrednosti deonica, tehnološki gigant je u samo pet minuta izgubio 17 milijardi dolara tržišne vrednosti, prenosi portal Bankar.me.

Tržišna vrednost Majkrosofta sada je oko 1,4 biliona (hiljada milijardi) dolara, pokazuju podaci Blumberga. To je treća najvrednija firma na svetu iza Epla i Saudi Aramca, koji vrede 1,43 biliona i 1,77 biliona dolara.

Sud je doneo odluku nakon što je Amazon prošle sedmice podneo zahtev da Ministarstvo odbrane obustavi ugovor vredan 10 milijardi dolara nazvan Projekat zajedničke odbrambene infrastrukture (JEDI).

Cilj projekta je izgraditi prostor (tzv. cloud) za skladištenje i upravljanje osetljivim vojnim i odbrambenim podacima. Pentagon je ovaj projekat dodelio Majkrosoftu i time izbacio iz igre Amazon koji je smatran favoritom. Nakon gubitka, Amazon je pokušao osporiti odluku, optuživši Pentagon za pristrasnost.

Sud je doneo odluku o privremenoj obustavi dodele projekta, dok se pravna bitka divova za ovaj ugovor nastavlja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik