Misteriozni kupac dao 17 miliona maraka za dionice Bosnalijeka

Bez autora
Dec 26 2019

Udio od 10 posto vlasništva u Bosnalijeku kojeg je prošle sedmice prodala firma Haden iz Luksemburga, kupio je investitor koji posluje preko skrbničkog bankarskog računa.Taj investitor, koji se krije iza skrbničkog računa pa nije moguće znati o kome se radi, sada ima 11,3 posto dionica Bosnalijeka i njegov je treći najveći suvlasnik. Haden je prošle sedmice prodao 10 posto svog udjela za 17 miliona KM, a preostalih 15-ak posto ponudit će na aukciju 26. decembra. Haden će time izaći iz vlasništva najveće domaće farmaceutske kompanije.

Udio od 10 posto vlasništva u Bosnalijeku kojeg je prošle sedmice prodala firma Haden iz Luksemburga, kupio je investitor koji posluje preko skrbničkog bankarskog računa. Taj investitor, koji se krije iza skrbničkog računa pa nije moguće znati o kome se radi, sada ima 11,3 posto dionica Bosnalijeka i njegov je treći najveći suvlasnik.

Haden je prošle sedmice prodao 10 posto svog udjela za 17 miliona KM, a preostalih 15-ak posto ponudit će na aukciju 26. decembra. Haden će time izaći iz vlasništva najveće domaće farmaceutske kompanije.

Sada je najveći dioničar Bosnalijeka fond KBC Euro Credit Limited registrovan na Malti koji ima 23,6 posto dionica.

The Economic and Social Development Fund iz Libije je četvrti najveći dioničar sa 7,6 posto vlasništva, piše BiznisInfo.

BiznisInfo podsjeća da novi trendovi u vezi s regulativom skrbništva idu u tom smjeru da Skrbnički računi odlaze u historiju. U skladu s Petom evropskom direktivom, zamijenit će ih Registar stvarnih vlasnika. To bi značilo da se pravi vlasnici dionica, koji ne žele otkriti identitet, više neće moći skrivati od javnosti.

Direktiva kojom EU nalaže potpunu transparentnost kad su u pitanju vlasnički odnosi usmjerena na sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a postala je aktualna nakon afere “Panama Papers“.

Naravno, ostaje pitanje kada će se ova pravila početi primjenjivati u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik