Montenegroberza: Milionska sekundarna trgovina obveznicama

Bez autora
Feb 24 2015

Transakcija je izvedena između kastodi računa banaka, pa je prodavac bio kastodi račun Erste banke a kupac kastodi račun CKB banke i obavljena je preko brokerske kuče Bull and Bear. Danas je na Montenegroberzi obavljena sekundarna trgovina državnih obveznica u iznosu od tri miliona eura, saznaje Portal Analitika. Transakcija je izvedena između kastodi računa banaka, pa je prodavac bio kastodi račun Erste banke, a kupac kastodi račun CKB banke. Transakcija je obavljena preko brokerske kuče Bull and Bear. Obveznice, koje su emitovane prošle godine, su se prodavale uz premiju, pa je došlo do pada kamatne stope. Tako je za kupca prinos do dospijeća za rok od tri godine iznosio oko 2,14 odsto...

Transakcija je izvedena između kastodi računa banaka, pa je prodavac bio kastodi račun Erste banke a kupac kastodi račun CKB banke i obavljena je preko brokerske kuče Bull and Bear.

Danas je na Montenegroberzi obavljena sekundarna trgovina državnih obveznica u iznosu od tri miliona eura, saznaje Portal Analitika.

Transakcija je izvedena između kastodi računa banaka, pa je prodavac bio kastodi račun Erste banke, a kupac kastodi račun CKB banke. Transakcija je obavljena preko brokerske kuče Bull and Bear.

Obveznice, koje su emitovane prošle godine, su se prodavale uz premiju, pa je došlo do pada kamatne stope. Tako je za kupca prinos do dospijeća za rok od tri godine iznosio oko 2,14 odsto.

To bi u prevodu značilo da bi se država mogla zadužiti na domaćem tržištu na period od tri godine, po kamati od svega 2,14 odsto.

Na toj osnovi je došlo do pada efektivne kamatne stope za više od pola- što predstavlja rast povjerenja investitora budući da su obveznice emitovane po kamatnoj stopi od oko pet odsto.

Od početka godine ukupan promet na sekundarnom tržištu obveznica je iznosio 4,5 miliona eura.

Prema saznanjima Portala Analitika iz brokerskih kuća, u Crnoj Gori postoji značajan iznos tražnje za državnim obveznicama ali  zbog nedovoljne ponude nema trgovine tim hartijama od vrijednosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik