Montenegroberza: Promet u avgustu 4,61 milion eura

Bez autora
Sep 04 2013

Promet ne Montenegroberzi u avgustu je iznosio 4,61 milion eura i bio je 196 odsto veći u odnosu na jul. Povećan je obim trgovanja u prošlom mjesecu uslovljen prvenstveno trgovinom američkih investitora. Jedna od većih transakcija odrađena je trgovinom akcijama Societe Generale banke, kada je jedan od američkih investitora kupio četiri odsto vlasništva te banke. Promet ostvaren tom transakcijom iznosio je oko 780.000 eura. Pored Societe Generale banke, u avgustu se intenzivnije trgovalo i akcijama Crnogorskog Telekoma i Jugopetrola, gdje je ostvaren promet od 292.970 eura, odnosno 200.370 eura. Odrađen je i jedan blok posao akcijama Montenegroprometa, u kojem je ostvaren promet od 645,32 hiljade eura.

Montenegroberza: Promet u avgustu 4,61 milion euraPromet ne Montenegroberzi u avgustu je iznosio 4,61 milion eura i bio je 196 odsto veći u odnosu na jul, saopštili su njeni predstavnici.

Iz Montenegroberze su objasnili da je povećan obim trgovanja u prošlom mjesecu uslovljen prvenstveno trgovinom američkih investitora.

- Jedna od većih transakcija odrađena je trgovinom akcijama Societe Generale banke, kada je jedan od američkih investitora kupio četiri odsto vlasništva te banke. Promet ostvaren tom transakcijom iznosio je oko 780.000 eura – dodaje se u saopštenju.

Pored Societe Generale banke, kako su kazali, u avgustu se intenzivnije trgovalo i akcijama Crnogorskog Telekoma i Jugopetrola, gdje je ostvaren promet od 292.970 eura, odnosno 200.370 eura.

- Odrađen je i jedan blok posao akcijama Montenegroprometa, u kojem je ostvaren promet od 645,32 hiljade eura – navodi se u saopštenju.

Iz Montenegroberze su dodali i da je u avgustu zabilježeno veliko interesovanje za akcije fondova, prvenstveno Trenda. Promet u trgovini dionicama Trenda bio je 1,29 miliona eura.

- Američki investicioni fondovi, njih četiri, kupili su 14,11 miliona akcija ili 7,38 odsto vlasništva Trenda. Njegove akcije su u avgustu zabilježile rast od 60,6 odsto – kazali su predstavnici Montenegroberze.

Oni smatraju da je veoma važno i to što se u prošlom mjesecu prvi put nakon transformacije četiri privatizaciono-investiciona fonda u otvorene i zatvorene, trgovalo investicionim jedinicama otvorenog investicionog fonda Moneta sa kojim je ostvaren promet od 783,43 hiljade eura.

- Veliko interesovanje za akcije fondova vidi se i po kretanju indeksa MONEXPIF koji je u avgustu zabilježio rast od 20,54 odsto i na kraju mjeseca dostigao nivo od 2.816,69 poena – dodaje se u saopštenju.

Iz Montenegroberze su saopštili i da je od početka godine zaključno sa 31. avgustom ostvaren promet od 17,1 milion eura, što je 0,69 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik