Na Banjalučkoj berzi ponuđene akcije 30 preduzeća

Bez autora
Aug 19 2020

Investiciono-razvojna banka (IRB) i Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom (PREF) RS ponudili su na Banjalučkoj berzi akcije u 30 preduzeća čija je vrijednost 8,22 miliona maraka.

Među ponuđenim su akcije banjalučke Robne kuće “Boska”, preduzeća “Hercegovinaputevi” iz Trebinja, zatim teslićke Hemijske industrije “Destilacija”, “Svislajon” industrije alata iz Trebinja, kao i “Prijedorčanke” iz Prijedora.

Direktor društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić pojašnjava za “Glas Srpske” da je vrijednost akcija PREF-a 5,48 miliona, dok vrijednost akcija Fonda za restituciju iznosi 2,74 miliona maraka.

- U oglasu za prodaju naveli smo najnižu cijenu za koju smo spremni da prodamo naš vlasnički paket akcija. Riječ je uglavnom o akcijama koje su nelikvidne ili neprofitabilne, a spremni smo da ih prodamo po navedenim cijenama jer imamo priliku da novac uložimo u druge oblike imovine koja donosi prinos - rekao je Grujić.

Pojasnio je da zadržavanje većine navedenih akcija u portfelju PREF-a ne bi dovelo do prihoda od dividendi, jer ta akcionarska društva ili ne ostvaruju dobit ili ne isplaćuju dividendu, a njihovim akcijama gotovo da nema trgovine.

- Kod nekih emitenata je dominantno učešće većinskog ili većinskih vlasnika, a ostali investitori uglavnom nemaju pozitivna očekivanja koja bi se mogla odraziti na upravljanje preduzećem. Sa druge strane, ostvareni prihodi PREF-a do sada najbolji su pokazatelj opravdanosti započetog procesa restrukturiranja - istakao je Grujić.

On dodaje da u skladu sa zakonom i investicionom politikom, PREF nastoji da realocira imovinu iz finansijskih instrumenata koji nisu ostvarivali očekivane efekte na povećanje imovine PREF-a u manje rizičnu finansijsku imovinu koja donosi stabilnije i sigurnije prinose te unaprijed poznate prilive na što je moguće duži rok.

- Kao rezultat restrukturiranja portfelja u prošloj godini prihodi od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti iznosili su 4,7 miliona KM, što je rezultat ulaganja u instrumente koji nose manji rizik ali stabilan prinos. Konkretno, u toku 2019. godine, ukupno je prodato vlasništvo u deset preduzeća, vrijednosti 1,44 miliona KM – rekao je Grujić, podsjetivši da je PREF lani ostvario neto dobit u iznosu od 8,6 miliona KM, što u poređenju sa imovinom koja je na kraju godine iznosila oko 232,78 miliona KM predstavlja prinos na imovinu pod upravljanjem od oko 3,7 odsto.

“Sve ili ništa”


Na internet stranici Banjalučke berze navedeno je da se akcije prodaju po metodu “sve ili ništa”.

- Datum prodaje je svakog radnog dana od 25. avgusta do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 7. septembra. Valuta plaćanja je konvertibilna marka - navedeno je na berzi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik