Na Vol Stritu najveći dnevni pad od 1987.

Bez autora
Mar 17 2020

Na Vol Stritu je u ponedeljak S&P 500 indeks potonuo 12 odsto, što je njegov najveći dnevni pad od "Crnog ponedeljka" 1987. godine jer ulagači strahuju od velike privrednie štete, uprkos nizu mera američkih vlasti kako bi zauzdale širenje korona virusa.

Dau Džouns strmoglavio se 2.997 bodova ili 12,93 odsto, na 20.188 bodova, dok je S&P 500 potonuo 11,98 odsto, na 2.386 bodova, a Nasdak indeks 12,32 odsto, na 6.904 boda, prenosi Poslovni dnevnik.

Pad S&P 500 indeksa od 12 odsto, pri čemu je izbrisano oko 2.690 milijardi dolara tržišne vrednosti akcija, treći je po veličini dnevni pad u istoriji, odmah iza kraha na "Crni ponedeljak" 1987. godine i berzanskog sloma u oktobru 1929. godine.

Hitne mere prestrašile ulagače

Juče je, nedugo nakon otvaranja Vol Sstrita, trgovanje bilo privremeno obustavljeno jer je S&P 500 pao više od sedam odsto, kada se automatski aktivira obustava kako bi se ulagači pribrali.

No, to nije zaustavilo rasprodaju, pa su indeksi kasnije nastavili silaznom putanjom.

"Strah je eksplodirao. Tržišta plaše hitne pojačane mere centralnih banaka i ubrizgavanje dodatnih milijardi dolara likvidnosti", kaže Peter Cardillo, ekonomista u firmi Spartan Capital Securitiesu.

Pad S&P 500 indeksa na najniže nivoe od decembra 2018. godine usledio je nakon što je u nedelju američka centzralna banka ponovo, već drugi put u desetak dana, smanjila ključnu kamatnu stopu, i to za puni postotni bod, u raspon od nula do 0,25 odsto.

Kako je to već drugi drastični rez kamata pre redovne sednice Feda ove nedlje, ulagači se plaše da je privredna situacija lošija nego što se na tržištima procenjuje.

Fed je, takođe, ponovo pokrenuo program kvantitativnog popuštanja, odnosno kupovine državnih obveznica, vredan 700 milijardi dolara, s ciljem ubrzanja novčanih tokova i povećanja likvidnosti na tržištima.

No, to nije umirilo ulagače koji strahuju od velikih privrednih šteta, s obzirom na to da su poremećeni lanci snabdevanja i potrošnja u svetu, da je u Los Anđelesu i Nnjujorku naređeno zatvaranje restorana, pozorišta, barova i bioskopa u pokušaju da se uspori širenje korona virusa.

"Fed je učinio šta je mogao. Ne bih ga krivio. Ulagači se nadaju i mole za veliki fiskalni paket podsticaja iz Vašingtona, no nervozni su jer ga možda ne bude", kaže David Džoj, strateg u kompaniji Amerpirise Financial.

Tramp: Moguća recesija

Predsednik SAD Donald Tramp prošlog petka je proglasio vanredno stanje u zemlji, a juče je pozvao Amerikance da se u idućih 15 dana suzdrže od društvenih aktivnosti i ne okupljaju u grupe veće od 10 ljudi.

Upozorio je, takođe, da je moguće recesija privrede.

To je samo uznemirilo ulagače koji se plaše da će brzo širenje pandemije paralizirati delove globalne ekonomije i izazvati oštar pad prihoda kompanija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik