Najavljene masovne ponude akcija na svetskim berzama

Bez autora
Jun 28 2011

Oko 720 kompanija iz celog sveta je objavilo ili najavilo inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) na berzama u drugom kvartalu ove godine što je, po proračunu agencije Blumberg, rekordna aktivnost od četvrtog kvartala 2007. godine kada je u svetu objavljeno 794 IPO.Agencija, međutim, upozorava da ovo i nije najpovoljniji trenutak za izlazak na berzu. Svetski berzanski indeksi su još u maju bili na maksimalnom nivou od 2008. godine ali su zatim značajno opali zbog opasnosti od bankrota Grčke i visoke inflacije u Kini.

Najavljene masovne ponude akcija na svetskim berzamaOko 720 kompanija iz celog sveta je objavilo ili najavilo inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) na berzama u drugom kvartalu ove godine što je, po proračunu agencije Blumberg, rekordna aktivnost od četvrtog kvartala 2007. godine kada je u svetu objavljeno 794 IPO.

Agencija, međutim, upozorava da ovo i nije najpovoljniji trenutak za izlazak na berzu. Svetski berzanski indeksi su još u maju bili na maksimalnom nivou od 2008. godine ali su zatim značajno opali zbog opasnosti od bankrota Grčke i visoke inflacije u Kini.

Svih pet najvećih javnih ponuda akcija na berzi u Hong Kongu je investitorima donelo gubitke, zbog pada cena akcija novopridošlica posle debija na berzi.

Slična situacija je i u Evropi, na čijim berzama je 2011. godine realizovano 69 IPO, pri čemu se akcijama 36 kompanija trguje po cenama nižim od ponuđenih u javnoj ponudi. Kompanije koje će ponuditi akcije u drugom kvartalu ove godine računaju na ukupno 67 milijardi dolara.

Najveća IPO u svetu je od početka 2011. godine bio izlazak na berzu kompanije "Glencore", koja je pomoću javne ponude akcija uspela da obezbedi deset milijardi dolara. Od kraja proleća, akcije "Glencore" su izgubile deset odsto na ceni.

Od ostalih velikih ponuda izdvaja se IPO ruskog internet pretraživača "Jandeks" u SAD. Prvog dana trgovanja cena akcija "Jandeksa" je porasla za 55 procenata i sada se na berzi kotiraju po 32,5 dolara dok su u IPO bile na nviou od 25 dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik