NIS se sprema da u junu izađe na berzu

Bez autora
Mar 25 2010

Naftna industrija Srbije bi u junu trebalo da bude spremna za izlazak na Beogradsku berzu. U toj kompaniji već obavljaju sve pripreme koje su za to potrebne. Kvitko je na konferenciji za novinare sa članom izvršnog odbora Vojvođanske banke Vojislavom Lazarevićem potpisao ugovor o saradnji, kojim je ta banka zvanično postala korporativni agent NIS-a, što će omogućiti brže pretvaranje kompanije iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo. Za izlazak NIS-a na berzu neophodan je prelazak kompanije u otvoreno akcionarsko društvo i dodao da je pre toga potrebno doneti veliki broj korporativnih dokumenata, kao što su statut, osnivački akt i drugi propisi preduzeća, koji su poslati Skupštini akcionara na usvajanje.

NIS se sprema da u junu izađe na berzuNaftna industrija Srbije bi u junu trebalo da bude spremna za izlazak na Beogradsku berzu, izjavio je danas direktor Funkcije za pravna i korporativna pitanja NIS-a Roman Kvitko i istakao da se u toj kompaniji već obavljaju sve pripreme koje su za to potrebne.

Kvitko je na konferenciji za novinare sa članom izvršnog odbora Vojvođanske banke Vojislavom Lazarevićem potpisao ugovor o saradnji, kojim je ta banka zvanično postala korporativni agent NIS-a, što će omogućiti brže pretvaranje kompanije iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo.

On je istakao da je za izlazak NIS-a na berzu neophodan prelazak kompanije u otvoreno akcionarsko društvo i dodao da je pre toga potrebno doneti veliki broj korporativnih dokumenata, kao što su statut, osnivački akt i drugi propisi preduzeća, koji su poslati Skupštini akcionara na usvajanje.

Kvitko je istakao da bi ti dokumenti trebalo da budu usvojeni na godišnjoj sednici Skupštine akcionara NIS-a u junu i izrazio očekivanje da će do tog roka taj posao biti završen.

"Treba imati u vidu da je to za NIS ozbiljan proces transformacije," rekao je da on i podsetio da je Upravni odbor NIS-a u oktobru prošle godine doneo odluku o transformaciji kompanije iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo.

"U skladu sa tom odlukom objavili smo tender za izbor korporativnog agenta, na kome je pobedila Vojvođanska banka, zbog najboljih uslova koje je ponudila", rekao je Kvitko.

Govoreći o prenosu imovine NIS-a na ime kompanije, on je objasnio da je na osnovu zaključaka Vlade Srbije, do sada već 207 objekata predato u vlasništvo NIS-a, a da se očekuje da će na sledećoj sednici vlade, njih još 200 biti predato NIS-u.

Lazarević je rekao da će, posle potpisivanja ugovora sa NIS-om, kojim je ta banka zvanično postala korporativni agent kompanije, zaposleni i akcionari NIS-a moći besplatno da otvore vlasničke račune u filijalama te banke.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je NIS ukazao poverenje Vojvođanskoj banci da uradi taj posao i dodao da će to doprineti produbljavanju dosadašnje saradnje sa tom kompanijom.

Vojvođanska banka ima obevezu da zastupa interese NIS-a, tako što će obezbediti saradnju te kompanije sa Centralnim registrom hartija od vrednosti, učestvovati u plasiranju akcija NIS-a na Beogradskoj berzi i dostavljati obavezne izveštaje, prilikom saradnje NIS-a, Centralnog registra hartija od vrednosti i Beogradske berze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik