Noćna mora Vol strita: Šta ako se uvede porez na finansijske transakcije?

Bez autora
Feb 24 2021

Ujka Sem u potrazi je za "ćupom zlata" koji će ublažiti bol bilionskog deficita. Neki veruju da bi Vol stit mogao da krije odgovor.

Više od jedne decenije progresivci su pokušavali i nisu uspeli da nametnu porez na finansijske transakcije. Ali postoji novi zamah za takav namet kao što je porast nacionalnog duga tokom pandemije i izbezumljeno trgovanje Gejmstopa koje je raširilo zabrinutost za strukturu tržišta, piše CNN.

Iz Bele kuće nedavno je poručeno da porez na finansijske transakcije na trgovinu sličnu onu koja je zabeležena u slučaju Gejmstopa zaslužuje dodatno proučavanje i može biti deo veće procene posledica takvog poreza na prihod i stabilnost tržišta. Vodeći predlog iznosi 1 dolar poreza na svakih 1.000 dolara transakcije.

Ali postoji duboka podela mišljenja povodom ove teme. Progresivci to vide kao pametan način da istovremeno obuzdaju grabežljivu trgovinu i finansiraju ambiciozne programe usmerene na ublažavanje američkog problema nejednakosti. S druge strane, protivnici te struje porez na finansijske transakcije predstavljaju kao noćnu moru. Vol strit, koji bi očigledno bio pogođen, već upozorava da bi takav namet doneo povećanje troškova trgovanja i depresiju likvidnosti na tržištu.

"Šanse su i dalje usmerene protiv uvođenja poreza na finansijske transakcije, ali po prvi put u deceniji ovaj predlog bi trebalo smatrati održivom političkom opcijom, a ne samo još jednom tačkom razgovora", rekao je Ajzak Boltanski, direktor istraživačke politike u Kompas Pointu (Compass Point Research & Trading).

Prošle nedelje, predsedavajuća Haus fajnenšal servisa (House Financial Services) Maksin Voters izjavila je da je "veoma zainteresovana" i da "zasigurno gleda" na porez na finansijske transakcije.

Zakonodavci će sigurno doći u iskušenje da oporezuju transakcije jer bi to moglo da prikupi ogromne sume novca. Preciznije, porez od 0,1% na akcije, obveznice i derivate mogao bi da prikupi 777 milijardi dolara za Saveznu vladu tokom jedne decenije, prema proceni nestranačke Kongresne kancelarije za budžet za 2018. godinu.

Sa druge strane, finansijska industrija tvrdi da će čak i 0,1% nameta na transakcije uzrokovati da igrači na tržištu prebace troškove na potrošače i otežaće kupovinu i prodaju hartija od vrednosti smanjenjem likvidnosti. Neke firme sa Vol strita mogu čak pokušati da presele svoje poslovanje van zemlje kako bi izbegle porez.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik