Novac od dokapitalizacije Sarajevske berze i u izgradnju rezervne lokacije

Bez autora
Jun 15 2011

Novac sa kojim je izvršena dokapitalizacija, a koje su turske institucije uplatile u korist Sarajevske berze /SASE/, biće korišćen za njen razvoj, prije svega za razvoj njenog trgovačkog sistema, a planirana je i izgradnja rezervne lokacije Sarajevske berze. Izgradnja rezervne lokacije podrazumjeva da bi se u slučaju eventualnog ekscesa na osnovnoj lokaciji, trgovanje prebacilo na rezervnu, s tim što ne bi došlo ni do kakvog prekida u trgovanju. Glavni cilj je da se privuče pažnja, kako turskih, tako i investitora koji egzistiraju na Istambulskoj berzi, čime bi se, ne samo povećao promet i likvidnost SASE, nego bi se otvorila mogućnost i da drugi investitori sa drugih tržišta kapitala budu prisutni u mnogo većem broju nego što je to do sada bilo na Sarajevskoj berzi. Sa predstavnicima turskih institucija dogovorena je saradnja na polju edukacije zaposlenih koja će donijeti korist Sarajevskoj berzi, ali i razmjena znanja i iskustava sa mnogo iskusnijom Istambulskom berzom.

Novac od dokapitalizacije Sarajevske berze i u izgradnju rezervne lokacijeNovac sa kojim je izvršena dokapitalizacija, a koje su turske institucije uplatile u korist Sarajevske berze /SASE/, biće korišćen za njen razvoj, prije svega za razvoj njenog trgovačkog sistema, a planirana je i izgradnja rezervne lokacije Sarajevske berze, rekao je direktor ovog tržišta kapitala Zlatan Dedić.

Na konferenciji povodom ulaska turskih institucija tržišta kapitala u vlasničku strukturu Sarajevske berze, Dedić je pojasnio da izgradnja rezervne lokacije podrazumjeva da bi se u slučaju eventualnog ekscesa na osnovnoj lokaciji, trgovanje prebacilo na rezervnu, s tim što ne bi došlo ni do kakvog prekida u trgovanju.

“Glavni cilj nam je da privučemo pažnju, kako turskih, tako i investitora koji egzistiraju na Istambulskoj berzi, čime bi se, ne samo povećao promet i likvidnost SASE, nego bi se otvorila mogućnost i da drugi investitori sa drugih tržišta kapitala budu prisutni u mnogo većem broju nego što je to do sada bilo na Sarajevskoj berzi”, rekao je Dedić.

Prema njegovim riječima, sa predstavnicima turskih institucija dogovorena je saradnja na polju edukacije zaposlenih koja će donijeti korist Sarajevskoj berzi, ali i razmjena znanja i iskustava sa mnogo iskusnijom Istambulskom berzom.

Dedić je podsjetio da su tri institucije tržišta kapitala Turske – Istambulska berza, “Takas banka” Istambul i Centralni registar vrijednosnih papira Turske, za dokapitalizaciju uplatili 420.000 KM.

On je naveo da vlasničku strukturu Sarajevske berze čine brokerske kuće od kojih svaka ima po nešto više od pet odsto dionica, SASE imaju šest odsto vlastitih dionica, a svaka od turskih institucija nešto manje od pet odsto.

Izvršni potpredsjednik Istambulske berze i generalni sekretar Federacije evroazijskih berzi Mustafa Baltaći rekao je da će partnerstvo između Sarajevske i Istambulske berze biti vrlo korisno za samo tržište u Sarajevu, dodavši da će u konačnici donijeti brojne vrijednosti, odnosno osvariti sinergiju obje ove berze.

Predsjednik i glavni izvršni direktor Istambulske berze Husein Erkan rekao je da se uključenost ove institucije na Sarajevskoj berzi ne tiče ključnih strateških odluka koje se donose na njoj.

“Glavni razlog zašto mi učestvujemo je da pružimo pomoć i obezbijedimo saradnju, odnosno da radimo na razvoju same Sarajevske berze, ali i tržišta kapitala. Takođe želimo da ih povežemo sa institucijama iz Turske”, istakao je Erkan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik