Od ponedjeljka do dionica BMW-a preko Zagreba

Bez autora
Sep 11 2013

Od idućeg ponedjeljka hrvatski građani će se i preko Zagrebačke burze moći uključiti na svjetsko tržište vrijednosnica, te će im biti omogućeno trgovanje dionicama slavnih svjetskih kompanija, poput Facebooka, Adidasa, BMW-a ili Coca-Cole. Bilo koja hrvatska fizička ili pravna osoba moći će tražiti izlistavanje dionica ovih ili ostalih stranih tvrtki, a da preduvjet za to neće biti dioničarstvo nad tim kompanijama, nego tek to da su oglašene na nekom od uređenih stranih tržišta. Ovu novinu u poslovanje Zagrebačke burze unose nova pravila, koja je netom odobrila HANFA. U praksi će hrvatsko trgovanje dionicama stranih tvrtki ipak biti nešto složenije, upozoravaju burzovni stručnjaci, jer će predlagatelji uvrštenja neke inozemne kompanije na Zagrebačku burzu morati prethodno ispuniti niz zahtjeva i dobiti potrebna regulatorna odobrenja. Nije, dakle, riječ o iskušenju za burzovne početnike.

Od ponedjeljka do dionica BMW-a preko ZagrebaOd idućeg ponedjeljka hrvatski građani će se i preko Zagrebačke burze moći uključiti na svjetsko tržište vrijednosnica, te će im biti omogućeno trgovanje dionicama slavnih svjetskih kompanija, poput Facebooka, Adidasa, BMW-a ili Coca-Cole.

Bilo koja hrvatska fizička ili pravna osoba moći će tražiti izlistavanje dionica ovih ili ostalih stranih tvrtki, a da preduvjet za to neće biti dioničarstvo nad tim kompanijama, nego tek to da su oglašene na nekom od uređenih stranih tržišta. Ovu novinu u poslovanje Zagrebačke burze unose nova pravila, koja je netom odobrila HANFA.

U praksi će hrvatsko trgovanje dionicama stranih tvrtki ipak biti nešto složenije, upozoravaju burzovni stručnjaci, jer će predlagatelji uvrštenja neke inozemne kompanije na Zagrebačku burzu morati prethodno ispuniti niz zahtjeva i dobiti potrebna regulatorna odobrenja. Nije, dakle, riječ o iskušenju za burzovne početnike.

– Hrvati su, ruku na srce, i dosad imali mogućnost trgovine dionicama stranih kompanija, ali preko inozemnih burzovnih posrednika ili fondova.

Ova mogućnost koja im se sad nudi preko domaće platforme, nesumnjivo je sigurnija i brža jer neće biti uplata i isplata preko stranih banaka koje usporavaju čitav proces kupnje ili prodaje. Bilo bi dobro i za burzu i za investitore da se to u Hrvatskoj i ranije moglo raditi. Ne vidim razloga zašto se s tim toliko oklijevalo, jer bi ta mogućnost nesumnjivo pridonijela živosti domaćih burzovnih aktivnosti – smatra investicijski stručnjak i broker Roman Rinkovec.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik