Odlična 2023. za Ljubljansku borzu, najviše za NLB

Bez autora
Jan 07 2024

U protekloj godini investitori na Ljubljanskoj burzi ponovno su uživali u uspješnom razdoblju. Dionički indeks SBITR, koji uključuje i dividende, ojačao je 27 posto.

To je znatno više od američkog Dow Jonesa i malo iznad S&P500 indeksa. Istaknula se domaća bankarska grupacija NLB s 42 posto prinosa. Obećava dobre dividende u narednoj godini. Domaće tržište, unatoč prosječnom godišnjem prinosu većem od 12 posto u posljednjem desetljeću, ostaje privlačno, posebice u usporedbi s njemačkim DAX-om i američkim S&P 500. P/E omjer indeksa SBITOP vrlo je povoljan u usporedbi s razvijena tržišta.

Snažnim financijskim rezultatima istaknule su se NLB i Krka. NLB je svoju poziciju ojačao akvizicijom Summit Leasinga, a Krka se istaknula inovativnošću i visokim prihodima. Obje tvrtke simboliziraju stabilnost i rast slovenskog gospodarstva, što privlači domaće i strane ulagače.

Farmaceutska grupa Krka iz Novog Mesta najavljuje nastavak rekordnog poslovanja, unatoč ovisnosti o tečaju rublje, s prihodima od 1,85 milijardi eura i neto dobiti od preko 310 milijuna eura, uz opsežna ulaganja u proizvodne kapacitete. Telekom Slovenije također pokazuje pozitivan trend, s očekivanim poslovnim prihodima od 717,4 milijuna eura i neto dobiti od 43,2 milijuna eura, uz rast temeljen na domaćem tržištu i Kosovu, uz agresivniji pristup pridobivanju pretplatnika.

S druge strane, Zavarovalnica Triglav, nakon teške godine obilježene štetama zbog elementarnih nepogoda i političkih odluka, predviđa značajan napredak s prihodima između 100 i 120 milijuna eura i kombiniranim omjerom od oko 95 posto. Nasuprot tome, Cinkarna Celje očekuje probleme, bez konkretnih pomaka na tržištu, s prihodima od 186,6 milijuna eura i neto dobiti od oko 4 milijuna eura.

Luka Koper i Sava osiguravajuća grupa (Sava Re) također predstavljaju zanimljiva ulaganja temeljena na poslovnim planovima za 2024. godinu. Luka Kopar za 2024. godinu predviđa povećanje prihoda na 324,5 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 7% u odnosu na 2023. godinu. Taj će rast biti podržan očekivanim povećanjem obujma prekrcaja i rastom prodajnih cijena. Predviđaju i rast neto dobiti od 7 posto, koja bi trebala doseći 48 milijuna eura. Taj optimizam temelji se na stabilnim tržišnim uvjetima i učinkovitoj poslovnoj strategiji. Sava Re predviđa značajan rast svog poslovanja za 2024. Planiraju da ukupni prihodi, koji uključuju bruto premije i ostale prihode, dosegnu 925 milijuna eura. Osim toga, očekuju neto dobit od najmanje 70 milijuna eura, što bi značilo najmanje 10,5% povrata kapitala.

Petrol i NLB tek trebaju objaviti planove za 2024. godinu, Petrol će svoj plan predstaviti 27. siječnja, a NLB 22. veljače.

Na domaćem burzovnom tržištu i dalje prednjače uspješne tvrtke poput Krke iz Novog Mesta, Luke Koper, NLB-a, Zavarovalne skupine Sava (Sava Re), Zavarovalnice Triglav, Petrola i Telekoma Slovenije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik