Oživljavanje Beogradske berze

Bez autora
Jan 09 2011

Najava trgovanja akcijama velikih državnih kompanija, ali i velikih privatnih firmi, mogla bi da preokrene situaciju na Beogradskoj berzi. Vrednost pokazatelja prometa na Beogradskoj berzi već dve godine stagnira. Dolazak investicionoh fondova, obeležili su 2008. godinu, ali je njihov polet ubrzo ugasila ekonomska kriza. Slično je i sa Beogradskom berzom na kojoj se vrednost kapitala prošle godine istopila za polovinu. Strane kompanije su sa trećinom učestvovale u prometu pri čemu sada akcije više kupuju nego što ih prodaju. Krajem decembra došlo je do oživljavanja i pomeranja prometa nabolje zahvaljujući intenzivnijem trgovanju akcijama. Akcije "Bambija" imale su rast 106 odsto, ali je značajno porasla vrednost kapitala Aik banke "Imleka", "Progresa" i "Energoprojekta". Najava privatizacije poput onih u vlasništvu "Salforda" i državnog "Telekoma" imale bi odlučujući uticaj na oživljavanje tržišta kapitala.

Oživljavanje Beogradske berzeNajava trgovanja akcijama velikih državnih kompanija, ali i velikih privatnih firmi, mogla bi da preokrene situaciju na Beogradskoj berzi.

Vrednost pokazatelja prometa na Beogradskoj berzi već dve godine stagnira. Dolazak investicionoh fondova, obeležili su 2008. godinu, ali je njihov polet ubrzo ugasila ekonomska kriza. Slično je i sa Beogradskom berzom na kojoj se vrednost kapitala prošle godine istopila za polovinu.

Strane kompanije su sa trećinom učestvovale u prometu pri čemu sada akcije više kupuju nego što ih prodaju.

"Krajem decembra došlo je do oživljavanja i pomeranja prometa nabolje zahvaljujući intenzivnijem trgovanju akcijama", rekao je Petar Spaić sa Beogradske berze.

Akcije "Bambija" imale su rast 106 odsto, ali je značajno porasla vrednost kapitala Aik banke "Imleka", "Progresa" i "Energoprojekta". Najava privatizacije poput onih u vlasništvu "Salforda" i državnog "Telekoma" imale bi odlučujući uticaj na oživljavanje tržišta kapitala.

"Očekivanja za ovu godinu mogla bi da budu pozitivna i ukoliko se to desi, a imajući u vidu najavu zvaničnika ovih kompanija, moguće je refinansiranje dela dobijenog kapitala po tom osnovu. Moguće je da deo bude van berze, a ako deo ode na berzu, to bi moglo da utiče na rast cena", kaže berzanski ekspert Branislav Jorgić.

Da će se nešto veliko desiti nagovestilo je obaranje kursa dinara pred kraj godine koji odgovara izvoznim kompanijama koje dobro posluju.

"Ako su vam potraživanja veća od obaveza i ako kurs dinara slabi, onda ćete biti na dobitku i imati bolji bilans uspeha i obrnuto", rekao je zamenik predsednika IO Rajfajzen banke, Zoran Petrović.

Već u ovoj godini imaćemo na raspolaganju bar po jednu akciju aerodroma "Nikola Tesla" kao i povećanu prodaju akcija NIS-a sa većom cenom od one kojom se trenutno trguje. Ukoliko se na tržištu nađu i akcije "Telekoma" onda bi se pospešio i uspeh cele finansijske industrije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik