Pad prometa na novosadskoj "Produktnoj berzi"

Bez autora
Mar 01 2020

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi je obeležio pad prometa. Razloge pre svega nalazimo u pasivnosti izvozne tražnje kod kukuruza i u smanjenoj tražnji domaćih kupaca pšenice. Statistički, količinski promet je iznosio 200 tona što vrednosno iznosi 3.520.000,00 dinara.

Jedini ugovor se odnosi na kupoprodaju kukuruza. Postignuta cena je iznosila 16.00 dinara po kilogramu bez PDV-a. Generalno gledajući protekla nedjelja je donela pad cene koja je uslovljena izuzetno malom tražnjom.

Sam kraj nedelje je doneo ponuđenu cenu od 15.50 dinara po kilogramu bez PDV-a sa mogućnošću preuzimanja do kraja maja, ali zainteresovanih kupaca nije bilo.

Slično tržištu kukuruza ponaša se i tržište pšenice. Jedina razlika koja postoji je struktura kupaca.

Pad tražnje je doveo do povećane ponude, a samim tim i cene. Pšenice se nudila po ceni koja se kretala u rasponu od 19.00-19.50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta, ali zainteresovanih kupaca nije bilo.

Tržište soje je takođe bilo pasivno. Za razliku od pšenice i kukuruza gde tražnje praktično nije bilo, kod soje je ona na nivou od 39.50 din/kg bez PDV-a, ali je ponuda iznosila 39.70 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Berzanski indeks PRODEX je na dan 27.02.2020. godine bio na nivou od 206,95, što predstavlja rast od 1,7 indeksna poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik