Počela s radom Osječka robna burza

Bez autora
Jun 05 2014

U Osijeku je danas započela s radom Osječka robna burza, čiji je cilj uvođenje suvremenih oblika poslovanja na tržištu poljoprivrednih i drugih proizvoda. Organizacijsku i financijsku podršku za početak rada burze omogućio je većinski vlasnik, tvrtka Vrijednosnice Osijek, koja ima 65 posto udjela, a danas je potpisan ugovor s tvrtkom Fermopromet, koja je kupnjom 25 posto vlasničkog udjela postala strateški partner. Ostali vlasnici su mali dioničari, poljoprivredni proizvođači, koji raspolažu s velikim poljoprivrednim površinama na kojima imaju proizvodnju od 200 tisuća tona žitarica godišnje. Direktor burze Dražen Majstrović kazao je kako su robe s kojima će burza u početku trgovati kukuruz, pšenica, soja, zlato i srebro, a očekuje se da će se popis roba proširiti nakon donošenja zakona o robnim burzama, kojeg Hrvatska još uvijek nema i zbog čega se još ne može početi trgovati financijskim instrumentima, kao na ostalim europskim burzama.

Počela s radom Osječka robna burzaU Osijeku je danas započela s radom Osječka robna burza, čiji je cilj uvođenje suvremenih oblika poslovanja na tržištu poljoprivrednih i drugih proizvoda.

Organizacijsku i financijsku podršku za početak rada burze omogućio je većinski vlasnik, tvrtka Vrijednosnice Osijek, koja ima 65 posto udjela, a danas je potpisan ugovor s tvrtkom Fermopromet, koja je kupnjom 25 posto vlasničkog udjela postala strateški partner.

Ostali vlasnici su mali dioničari, poljoprivredni proizvođači, koji raspolažu s velikim poljoprivrednim površinama na kojima imaju proizvodnju od 200 tisuća tona žitarica godišnje.

Direktor burze Dražen Majstrović kazao je kako su robe s kojima će burza u početku trgovati kukuruz, pšenica, soja, zlato i srebro, a očekuje se da će se popis roba proširiti nakon donošenja zakona o robnim burzama, kojeg Hrvatska još uvijek nema i zbog čega se još ne može početi trgovati financijskim instrumentima, kao na ostalim europskim burzama.

Ocijenio je kako će početkom rada burze najviše profitirati proizvođači i kupci, jer će cijene biti usklađene s cijenama na europskim burzama, a proizvođači će prije sjetve moći potpisati ugovore s burzom koja će im jamčiti cijenu na određeno vremensko razdoblje, što donosi veću sigurnost i omogućava bolje planiranje proizvodnje.

Pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić izrazila je uvjerenje kako će osnivanje burze potaknuti uvođenje novih principa djelovanja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji te najavila kako će Ministarstvo podupirati projekt svojim aktivnostima. Ocijenila je kako će ova inicijativa omogućiti poljoprivrednicima da mogu puno više promišljati na poduzetnički način i na kvalitetan način planirati i razvijati svoju proizvodnju.

Predstavnici Osječke robne burze danas su potpisali ugovore o poslovnoj suradnji s novosadskom burzom i Jadranskom bankom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik