Povučena ponuda "Bačke" za preuzimanje "Agrobačke"

Preduzeće "Bačka" iz Čonoplje povuklo je svoju ponudu za preuzimanje preduzeća "Agrobačka" iz Bačke Topole. Na osnovu Pravilnika o sadržini i formi ponude za preuzimanje akcija, preduzeće "Bačka" povlači svoju ponudu od 3. marta ove godine, čije je objavljivanje odobreno rešenjem Komisije za hartije od vrednosti 1. marta. "Bač­ka" je u toj ponudi navela da želi da preuzme naj­ma­nje 33,34 odsto ak­ci­ja "Agro­bačke" u vla­sni­štvu dr­ža­ve ko­ja pre­ko Ak­ci­o­nar­skog i PIO fon­da ima 44 od­sto ak­ci­ja, dok ma­li vla­sni­ci po­se­du­ju 30 od­sto. Protiv preuzimanja "Agrobačke" bili su mali akcionari a nedavno se oglasio i Savet za borbu protiv korupcije koji je zatražio da se "sa obazrivošću" pristupi i ispita proces preuzimanja preduzeća "Agrobačka" iz Bačke Topole, zbog sumnje malih akcionara da u celom postupku učestvuje kapital sumnjivog porekla.

Povučena ponuda "Bačke" za preuzimanje "Agrobačke"Preduzeće "Bačka" iz Čonoplje povuklo je svoju ponudu za preuzimanje preduzeća "Agrobačka" iz Bačke Topole, objavljeno je na sajtu Beogradske Berze.

Kako se navodi, na osnovu Pravilnika o sadržini i formi ponude za preuzimanje akcija, preduzeće "Bačka" povlači svoju ponudu od 3. marta ove godine, čije je objavljivanje odobreno rešenjem Komisije za hartije od vrednosti 1. marta.

"Bač­ka" je u toj ponudi navela da želi da preuzme naj­ma­nje 33,34 odsto ak­ci­ja "Agro­bačke" u vla­sni­štvu dr­ža­ve ko­ja pre­ko Ak­ci­o­nar­skog i PIO fon­da ima 44 od­sto ak­ci­ja, dok ma­li vla­sni­ci po­se­du­ju 30 od­sto.

Protiv preuzimanja "Agrobačke" bili su mali akcionari a nedavno se oglasio i Savet za borbu protiv korupcije koji je zatražio da se "sa obazrivošću" pristupi i ispita proces preuzimanja preduzeća "Agrobačka" iz Bačke Topole, zbog sumnje malih akcionara da u celom postupku učestvuje kapital sumnjivog porekla.

Savet je dobio predstavku grupe malih akcionara A.D. "Agrobačka" iz Bačke Topole u kojem su "ukazali da je 'Bačka' iz Čonoplje u stoprocentnom vlasništvu nepoznate firme 'Natronisa international inc' sa destinacije Belize iza koje zapravo stoji Ferenc Brindza, koji je kupio imovinu više preduzeća i odveo ih u stečaj".

U predstavci se upozoravalo "da je Ferenc Brindza svojim nesavesnim radom, bez posla ostavio 500 radnika, a bez egzistencije dve hiljade građana Bačke Topole i severne Bačke."

Akcionari su tada izrazili i sumnju "da je Brindza sve to učinio nezakonitim sticanjem kapitala i sistematskim uništavanjem privrednih društava, među kojima su Topola univerzal iz Bačke Topole, čiji je račun u blokadi, TPU company iz istog mesta, koji je u stečaju, Topek iz Bačke Topole, Ravnica i Univerzal iz Bečeja, kao i SU marketi iz Subotice".

Savet je tom prilikom ukazao "i na izostanak kontrole porekla novca u privatizaciji u Srbiji proteklih godina, što je dovelo do katastrofalnih posledica u privredi i gašenja velikog broja preduzeća i radnih mesta".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik