Preko "Produktne berze" najviše se trgovalo kukuruzom

Bez autora
Jan 14 2024

Nakon prazničnih dana i prethodne radne nedelje koja je bila skraćena, ovu sedmicu na Produktnoj berzi obeležilo je povećanje aktivnosti, pogotovo kada je u pitanju tražnja primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Preko "Produktne berze" prometovano je 1.800,00 tona robe ukupne finansijske vrednosti 58.898.000,00 dinara. Najviše se trgovalo kukuruzom.

Kako se navodi u saopštenju "Produktne berze", tokom čitave nedelje na tržištu kukuruza primetna je bila povećana tražnja u odnosu na ponudu. Potraživao se kukuruz i bez analize na aflatoksin i sa analizom, a tražnja je bila iskazana i na paritetu CPT luka. Kupci su ove sedmice bili zainteresovani i za vlažniji kukuruz sa 16% vlage. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,70 do 17,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 17,72 din/kg bez PDV-a (19,49 din/kg sa PDV-om). Budući da je prethodne nedelje trgovina kukuruzom izostala, ponder cena je u odnosu na poslednji upoređujući podatak bila niža za 1,14%. Kukuruz je ove sedmice bio primarna kultura u trgovanju, a u ukupnom obimu prometa zauzeo je udeo od 56%.

I na tržištu pšenice je ove nedelje bila izražena tražnja, ali je ponuda žitnog zrna bila izuzetno slaba. Najčešće se potraživala pšenica sa 11% do 12% proteina, ali i pšenica za stočnu ishranu. Trgovalo se u cenovnom opsegu od 19,40 do 22,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosila je 19,92 din/kg bez PDV-a (21,91 din/kg sa PDV-om), što je za 4,84% više u odnosu na prošlonedeljnu ponder cenu, kada se trgovalo pšenicom sa proteinom minimum 11%.

Na tržištu soje  početkom ove sedmice zabeleženo je povećanje aktivnosti, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje, uz primetan cenovni pad kako se nedelja bližila kraju. Sojinim zrnom trgovalo se u cenovnom rasponu od 52,00 do 52,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 52,04 din/kg bez PDV-a (57,25 din/kg sa PDV-om). U odnosu na poslednji upoređujući podatak, primetan je cenovni pad od 1,8%.

Tržište stočnog ječma ove sedmice je bilo mirno uz slabiju ponudu koja nije naišla na odgovor tražnje.

Od ostalih roba trgovalo se još i suncokretovom sačmom sa 33% proteina po ceni od 31,00 do 31,50 din/kg bez PDV-a, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik