Preuzeta Tošiba: Nakon 74 godine briše se s berze

Bez autora
Sep 21 2023

Japanski konzorcijum preuzeo je kompaniju Tošiba za 12,68 milijardi evra.

Japanski konzorcijum koji predvodi grupa JIP saopštio je danas da je kompanija Tošiba prihvatila njegovu ponudu za preuzimanje, vrednu dva biliona japanskih jena, odnosno oko 12,68 milijardi evra.

Kako prenosi portal Kjodo njuz, pomenuti konzorcijum je 8. avgusta objavio ponudu za otkup po ceni od 4.620 japanskih jena, odnosno oko 29,3 evra po akciji i uspeo da prikupi 78,65 odsto akcija Tošibe.

Upravni odbor Tošibe je preporučio akcionarima da prihvate ponudu.

U početku je oklevao da to učini, rekavši da je ponuda niska, ali nedostatak drugih konkurentnih ponuda i pogoršanje poslovnog okruženja su ubedili Tošibu da se zadovolji relativno niskom premijom.

"Veoma smo zahvalni mnogim našim akcionarima što su razumeli poziciju kompanije po ovom pitanju", rekao je predsednik Tošibe Taro Šimada, dodavši da preuzimanje predstavlja "veliki korak ka novoj budućnosti".

Tošiba će biti izbrisana sa berze, na kojoj je bila prisutna od 1949. godine.

Kompanija Tošiba osnovana je 1875. godine.

Počela je kao proizvođač elektronike i postepeno se proširila na nove poslove kao što su energetska infrastruktura i obnovljivi izvori energije, podseća japanska agencija Kjodo njuz.

Tošiba ima oko 100.000 zaposlenih i u fiskalnoj 2022. godini je zabeležila prihod od 3,3 biliona japanskih jena, navodi se na veb/stranici kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik