Problemi u isplati akcija NIS-a

Bez autora
Sep 08 2010

Iako se građani žale da im nije uplaćen novac od prodatih akcija NIS-a, iz Poštanske štedionice, koju je država ovlastila da u tom poslu građanima bude broker, poručuju da nema kašnjenja u isplati. Na račune građana, do sada isplaćeno 78 miliona dinara.Na Beogradskoj berzi, već sedam dana trguje se akcijama NIS-a. Njihova vrednost pala je za 34 dinara, a poslednja je 472 dinara. Pojedini građani žale se da su prodali svoje akcije, ali da im novac još nije uplaćen na račun.

Problemi u isplati akcija NIS-aIako se građani žale da im nije uplaćen novac od prodatih akcija NIS-a, iz Poštanske štedionice, koju je država ovlastila da u tom poslu građanima bude broker, poručuju da nema kašnjenja u isplati.

Na račune građana, do sada isplaćeno 78 miliona dinara.

Na Beogradskoj berzi, već sedam dana trguje se akcijama NIS-a. Njihova vrednost pala je za 34 dinara, a poslednja je 472 dinara.
Pojedini građani žale se da su prodali svoje akcije, ali da im novac još nije uplaćen na račun.

U Poštanskoj štedionici, koju je država ovlastila da u tom poslu građanima bude broker, kažu za RTS da je to nemoguće.

Od početka trgovanja akcijama NIS-a, preko Poštanske štedionice, na račune građana, na osnovu prodatih akcija, uplaćeno je 78 miliona dinara.

Zvezdana Jakšić iz Poštanske štedionice kaže da je novac isplaćen za sve akcije koje su prodate. Nema razloga da se čeka, osim roka od tri dana.

Brokeri kažu da se mora praviti razlika između datog naloga za prodaju i realizovanog naloga. Tačnije, novac se uplaćuje tri dana od prodaje akcija na berzi.

Pošte Srbije do sada su primile oko 285 hiljada naloga za prodaju. Međutim, u poštanskoj štedionici ističu da to ne znači i automatsku prodaju.

Ponuda veća od tražnje

Neko prodaje 5 akcija, neko samo 2, a neko, recimo, kupuje tri akcije po određenoj ceni.

Ima i naloga po znatno višim cenama, ali kupaca za njih nema. Građane podsećaju da mogu da dođu u poštu, povuku postojeći nalog i daju novi sa nižom cenom.

Jakšićeva kaže da svaki nalog ima svoj jedinstveni broj, pa se po automatizmu i ispostavlja novi nalog na novu cenu, što je besplatno.

Na beogradskoj berzi kažu da je ponuda veća od tražnje, što diktira i cenu akcija.

Gotovo 20.000 malih akcionara, sadašnjih i bivših zaposlenih i penzionera NIS-a, očekuje da njihova vrednost poraste kada se završe započete investicije u kompaniji.

Predsedik Udruženja malih akcionara NIS-a Zoran Jovanović kaže da u ovom trenutku ne treba žuriti sa prodajom akcija.

"Cenu koju sada imamo je zagaratovana u narednom periodu do kada i većinski vlasnik, "Gaspromnjeft", treba da ponudi tu minimalnu cenu prilikom otkupa akcija", kaže Jovanović.

Ruski partner kupoprodajnim ugovorom obavezao se da, 2. februara, ponudi otkup preostalih akcija, po ceni od 4,8 evra, odnosno 505 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik