Produkta berza: Rekordan promet

Bez autora
Nov 28 2010

Rekordan promet i nastavak cenovnog uspona pšenice obeležili su trgovanje u poslednjoj nedelji novembra na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu. Nedeljni promet od 5.206,52 tona robe rekordan je u 2010. godini. U odnosu na prethodnu nedelju to je rast od 36,08 posto. Opšti rast cena kao svoju neposrednu posledicu imao je i činjenicu da je rast finansijske vrednosti prometa koja je iznosila 109,97 miliona dinara srazmerno veći od rasta fizičkog obima prometa. Taj rast u odnosu na prethodnu nedelju iznosio je 45,66 posto. Cena pšenice na kraju nedelje dostigla je nivo od 24,00 dinara za kilogram. Ovakva dinarska vrednost cene pšenice predstavlja apsolutni cenovni rekord. Inače prosečna cena trgovanja u protekloj nedelji iznosila je 24,98 dinara za kilogram, a to je rast od 3,17 posto u odnosu na prethodnu nedelju. Uglavnom sva ponuđena količina kukuruza u nedelji za nama, brzo je našla svoje kupce. Promet od 3.355 tona ove robe dovoljno govori sam za sebe o intenzitetu trgovanja kukuruzom u protekloj nedelji. Prosečna cena trgovanja od 17,78 dinara za kilogram, potpuno je ista kao i prethodne nedelje.

Produkta berza: Rekordan prometRekordan promet i nastavak cenovnog uspona pšenice obeležili su trgovanje u poslednjoj nedelji novembra na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu.

Nedeljni promet od 5.206,52 tona robe rekordan je u 2010. godini. U odnosu na prethodnu nedelju to je rast od 36,08 posto. Opšti rast cena kao svoju neposrednu posledicu imao je i činjenicu da je rast finansijske vrednosti prometa koja je iznosila 109,97 miliona dinara srazmerno veći od rasta fizičkog obima prometa. Taj rast u odnosu na prethodnu nedelju iznosio je 45,66 posto.

Cena pšenice na kraju nedelje dostigla je nivo od 24,00 dinara za kilogram. Ovakva dinarska vrednost cene pšenice predstavlja apsolutni cenovni rekord. Inače prosečna cena trgovanja u protekloj nedelji iznosila je 24,98 dinara za kilogram, a to je rast od 3,17 posto u odnosu na prethodnu nedelju.

Uglavnom sva ponuđena količina kukuruza u nedelji za nama, brzo je našla svoje kupce. Promet od 3.355 tona ove robe dovoljno govori sam za sebe o intenzitetu trgovanja kukuruzom u protekloj nedelji. Prosečna cena trgovanja od 17,78 dinara za kilogram, potpuno je ista kao i prethodne nedelje.

Soja je i ove nedelje zauzela svoju standardno dobru poziciju u berzanskom trgovanju. Osim što se ovim poljoprivrednim artiklom ove jeseni mnogo trguje, cena je nešto slično kao i kod pšenice, samo u nešto manjem procentu u konstantnom porastu. U protekloj nedelji prosečna cena trgovanja ove robe iznosila je 35,53 dinara za kilogram, a to je za 2,80 posto veća cena nego prethodne nedelje.

Od ostralih roba u protekloj nedelji trgovalo se još sojinom sačmom 44% proteina po ceni od 44,60 dinara za kilogram, što je rast od 4,84 posto u odnosu na prethodnu nedelju i mineralnim đubrivom UREA po ceni od 36,29 dinara za kilogram.

PRODEX i dalje u porastu. Na samom kraju ovonedeljnog trgovanja vrednost ovog indeksa se zaustavila na poziciji 213,69 indeksnih poena, što je za 1,35 indeksnih poena veća vrednost nego poslednjeg dana trgovanja u prethodnoj nedelji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik